A történelem legpusztítóbb betegségei: a kolera

betegség kolera kolerajárvány történelem
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nyolc világméretű járvány és több millió áldozat – ilyen számokkal söpört végig az elmúlt évszázadokon minden idők egyik legtöbb emberéletet követelő betegsége, az epekórság, azaz a kolera. Az elképesztő pusztítást végzett betegségnek hatalmas szerepe volt a megfelelő tisztaságú és karban tartott városi szennyvízcsatorna-hálózat kiépítésében.

Akár egy szelet mosatlan gyümölccsel vagy tisztítatlan vízzel is az ember szervezetébe kerülhet a történelem egyik legtöbb halálos áldozatát követelő fertőzése, a kolera kórokozója. A Vibrio cholerae nevű baktérium által okozott betegség emberről emberre közvetlenül nem, a fertőzött székletével és hányadékának érintésével, szennyezett ivóvízzel, avagy az ezzel érintkezett élelmiszerekkel azonban könnyedén átterjedhet.

A vibrio cholerae nevű baktérium Forrás: AFP

Egy nap alatt végezhet az emberrel

A kolerát nem csupán extra mértékű fertőzése és az általa követelt emberéletek száma emelte a legrettegettebb betegségek sorai közé, hanem

gyötrelmes, kínszenvedéssel járó tünetei és lefolyása is.

A fertőzés akár napokon keresztül lappanghat a beteg szervezetében, ám sokszor enyhe hasmenés formájában több napon át elhúzódhat. Lefolyása különböző erősségű lehet: hasmenéssel, hányással kezdődhet, amely kiszáradást, görcsös izom-összehúzódást, magas lázat, vagy akár súlyos rohamokat is okozhat.

Ahogy rosszabbodik a kolerás beteg állapota, úgy a hasmenés és a hányás egyre ritkábbá válik, csökken az ereje,

a kezdetben magas testhőmérséklet pedig csökkenni kezd, és a beteg akár öntudatlan állapotba is kerülhet.

Amennyiben nem kezelik, akár egyetlen nap leforgása alatt is végezhet áldozatával. Megfelelő gyógyszeres kezeléssel a gyógyulás több hétig is eltarthat.

Az orosz kolerajárvány áldozatai 1910-ben Forrás: AFP

Hogyan kezelik ma a kolerát?

Mivel a fertőzés kiszáradással fenyeget, a folyadék-, só és cukorpótlás életmentő – mondta el kérdésünkre az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal. „A kiszáradás fokát a tünetek alapján is fel lehet mérni, de pontos laboratóriumi meghatározás is szükséges. A vizsgálat során nézik a vér nátrium- és káliumion-koncentrációját, a sav-bázis egyensúlyt és a vesefunkciót. A kezelés során a kiürült folyadék és ezzel együtt a sók gyors pótlása a fontos, mert a betegek halálát nem maga a bakteriális fertőzés, hanem a kiszáradás okozhatja. Az azonnal megkezdett folyadékpótlás esetén a kolerás betegek 99 százaléka meggyógyul" – hangsúlyozták a szakértők.
Az antibiotikumos kezelés másodlagos, lerövidíti a betegség lefolyását, elpusztítja a kórokozókat, és általában 48 órán belül megszünteti a tüneteket.

Pestis után kolerajárvány

Épphogy megszabadult Európa a pestistől, a 19. század első felében máris megjelent a nem kevésbé félelmetes kolera, amely később az egész világon elképesztő pusztítást végzett. A betegségről már a Kr. e. 400 körül készült feljegyzések is értekeztek, Indiában pedig évszázadokon át problémát jelentett a kór. Végül innen került át az európai kontinensre: az 1820-as években az orosz hadsereg a perzsa–orosz háború után Moszkvába hurcolta a betegséget, egy étvizeddel később pedig már Svédországba, Franciaországba, Ausztriába, Magyarországra és Angliába is átterjedt. Az 1830-as években Amerikába is áthurcolták a járványt – néhány hónap alatt a világ összes civilizált pontját bejárta.

A francia Le Petit Journal 1912. december 1-jei címlapján a halált hozó kolerát ábrázoló illusztráció látható Forrás: Wikipedia

Kazinczy Ferenccel is végzett

A magyar nyelvújítás egyik kiemelkedő alakja is megbetegedett az 1831-es magyarországi kolerajárvány idején. A költő állítólag csak akkor kezdte el komolyan venni a betegséget, amikor már lakhelyénél, Széphalomnál és családjában is egyre többen fertőződtek meg. Fia, Lajos akkor sikeresen felgyógyult belőle, édesapja azonban sajnálatos módon már nem volt ilyen szerencsés: Kazinczy Ferenc 1831. augusztus 22-én hunyt el.

Az orvostudomány fejletlensége és az emberi tudatlanság kedvezett a betegség terjedésének. A pestishez hasonlóan a koleráról is eleinte keveset tudtak,

az utak és határok lezárásával, karanténok felállításával próbáltak védekezni ellene, a kutakba pedig úgynevezett bizmutport szórtak.

Először John Snow angol orvos adta meg a kolera első tudományos jellegű leírását, és ő mutatott rá arra a tényre, miszerint a betegség megelőzése szempontjából kulcsfontosságú a vízhálózat tisztán tartása. A kolera kórokozóját végül 1884-ben azonosította Robert Koch német orvos.

Robert Koch, a kolera kórokozójának azonosítója (1843–1910) Forrás: AFP

Tudtad?

Magyarországon az utolsó kolerajárvány 1872–1874 között volt. 1997-ben egy Indiából importált (behurcolt) koleramegbetegedést regisztráltak az Országos Epidemiológiai Központban.

Ma is pusztít

Bár ma már ismerik a betegség eredetét, megelőzési módjait és kezelési lehetőségeit, a kolera napjainkban is szedi áldozatait. A fertőzés elsősorban a fejlődő országok nyomornegyedeinek betegsége, de előfordulhat földrengés- és árvíz sújtotta területeken is. Utoljára a 2010-es haiti földrengés után tört ki járvány: egyes szakvélemények szerint a segíteni érkező nepáli egységek hurcolták be a betegséget a szigetországba, ahol a rossz higiéniás állapotok és a katasztrófa utáni körülmények kedveztek a kolera terjedésének.

A feljegyzések szerint nagyjából 30 ezer ember betegedett meg, és 4500-an haltak bele a betegségbe.

A 2010-es haiti földrengés után kitört kolerajárvány áldozata vár kezelésre Forrás: AFP/Thony Belizaire

Sokkal többen vesztették életüket Dél-Amerikában, ahol a kilencvenes évek elején tört ki kolerajárvány Peruban, Kolumbiában és Ecuadorban: a Wikipédia szerint 981 ezer ember betegedett meg, és 8622-en haltak bele.

A fekete halál

Az Egészségügyi Világszervezet a világ 12 legveszélyesebb biológiai fegyvere közé sorolja a pestist. Nem véletlenül: legalább százmillióan vesztették életüket az elmúlt évszázadok alatt a kórokozó által okozott megbetegedésben, amelyet sokáig gyógyíthatatlannak hittek. A Life.hu új sorozatában minden idők legrettegettebb betegségeit mutatjuk be: a világméretű pusztítást végzett pestisről bővebben ide kattintva olvashatsz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.