Az egyedülálló felmérésből nem csupán az derült ki, Magyarország mely részein élnek a legboldogabb emberek, hanem az is, hogy milyen tényezők befolyásolják a boldogságérzetet.

Érdekes eredménnyel zárult az a Boldogságintézet nemrég bemutatott kutatása, amely során megrajzolták Magyarország boldogságtérképét - erről korábban itt írt a Life.hu. A felmérésből azonban nem csupán az derül ki, hogy hazánk mely régióiban a legboldogabbak vagy épp a legkevésbé azok az ott lakók, hanem a különböző szociális tényezők és a boldogság eléréséhez és megtartásához szükséges képességek közötti párhuzamot is megmutatja.

Forrás: Dreamstime

Ki boldog?

Ez alapján kiderült, hogy sokkal többen vallják boldogabbnak magukat a Dunántúlon, mint Észak-Magyarországon,  és jellemzően a családos, többgyerekes 30 év feletti, vidéki nők érzik magukat a legboldogabbnak.

Forrás: Dreamstime

„Összességében elmondható, hogy boldogabbak a nők, a kistelepüléseken élők, 30-50 közöttiek, családos és diplomás nyugat-magyarországiak, akik hatékonyan kezelik a stresszhelyzeteket, és az átlagosnál jobb képességekkel rendelkeznek a boldogságteremtés és annak fenntartása terén. A párkapcsolatban élőknek is több öröm jut az életben, a legboldogabbak pedig kétségtelenül a nagycsaládosok"  – mondta el Prof. Oláh Attila, az ELTE Pozitív Pszichológiai Laboratóriumának vezetője.

Még több érdekes adatért kattints a Napidoktor.hu oldalára!