A fogyás is tünet lehet! Amit eddig még nem tudtál a limfómáról

Forrás: Dreamstime -
limfóma rák (betegség) kezelés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mivel viszonylag keveseket érint, ritkábban is esik szó az egyébként itthon az 5. leggyakoribbnak nevezett ráktípusról, a limfómáról. A Life.hu most összegyűjtötte a nyirokrendszer sejtjeit érintő daganatos megbetegedéssel kapcsolatos tudnivalókat, amelyekről valószínűleg még te sem hallottál.

Viszonylag keveset tudunk a limfómáról, kiváltképp a fiatalabb generáció tagjai, pedig

a világon átlagosan 90. percenként diagnosztizálnak egy-egy újabb megbetegedést,

miközben az adatok szerint 80%-uk általában soha nem is hallott még erről a ráktípusról. Íme, néhány tény, amelyet valószínűleg kevesen tudnak erről a betegségről és a kezeléséről, gyógyításáról.

Forrás: Dreamstime

Az egyik legeredményesebben gyógyítható rákfajta

A limfómáról az ötvenes években derült ki, hogy a gyógyítható rákos megbetegedések közé tartozik. Még az agresszív non-Hodgkin-limfómával küzdő betegek is jól reagálnak a kezelésekre, ha mégsem, akkor sok esetben segít a kemoterápia és/vagy az őssejt-transzplantáció. A szakértők hangsúlyozzák a betegség időben történő felismerését, mivel így nagyobb eséllyel gyógyul meg a páciens.

A limfómák egy jelentős részének kezelésére manapság olyan célzott gyógyszeres terápiák állnak rendelkezésre, amelyek képesek kifejezetten a daganatos nyiroksejteket elpusztítani, így kevesebb mellékhatással és sokkal eredményesebben lehet kezelni a betegséget. A gyógyulási arány sokat javult, bár ma is vannak gyógyíthatatlan limfómák, ezek esetében a korszerűbb kezelések akár hosszabb távon is biztosíthatják a tünetmentességet.

Mi a limfóma?

Jellemzője, hogy a szervezetben található limfociták rákos sejtekként kezdenek viselkedni: növekednek, osztódnak, nem pusztulnak kellő mértékben, és duzzanatot, szövetszaporulatot képeznek. Több fajtája is ismert, a két leggyakoribb osztálya a ritkábban előforduló, lassú lefolyású és sokszor tünetmentes Hodgkin-kór, valamint a több csoportot is magába foglaló non-Hodgkin-limfóma.
Forrás: Dreamstime

Akár a hirtelen fogyás is a tünete lehet

Bár hatékonyan gyógyítható, a limfóma legnagyobb veszélye, ha későn veszik észre. Ebben az esetben ugyanis elhúzódhat a diagnózis felállítása, ezáltal pedig a megfelelő kezelések elkezdése. A limfóma első tüneteit tehát már az első néhány napban komolyan kell venni:

ilyen lehet például a két hétnél tovább tartó, fájdalom nélküli nyirokcsomó-megnagyobbodás, a nem tervezett, hirtelen történő fogyás, az erős éjszakai izzadás, a köhögés, a nehézlégzés és a bőr viszketése is.

Forrás: Dreamstime

Nincs szükség speciális diétára

Manapság számtalan elmélet kering a daganatos megbetegedések, így a limfóma megelőzéséről és kezeléséről, amely teóriák között az étrend is sokszor szerepet kap. A betegség és a terápiás kezelése azonban a legkevésbé sem nevezhető speciálisnak.

A legfontosabb, hogy kövessük az egészséges életmód és a helyes táplálkozás alapelveit:

törekedni kell az ideális testsúly elérésére és megtartására, a folyadékfogyasztásra, a rendszeres mozgásra, a stressz kezelésére, az elegendő alvásra, és kerülni kell a káros szokásokat (alkohol, dohányzás, kábítószerek) – foglalta össze a limfóma világnapja alkalmából megrendezett sajtóeseményen Henter Izabella dietetikus. A szakértő hozzátette: ezen alapelvek követése segít a jobb közérzet elérésében, illetve a mellékhatások enyhítésében is.

Forrás: Dreamstime

Meg lehet előzni a rákot?

Az emberen rögtön úrrá lesz a rettegés, és a félelem, ha rákos megbetegedéssel diagnosztizálják. Az ok nem véletlen, hiszen hiába fedezzük fel időben a tüneteket, a gyógyulás akkor sem biztos. A Life.hu itt járt utána annak, hogy mit tehetünk mi magunk a rák ellen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.