Az orrvérzés gyakori panasz, hátterében csak ritkán húzódik valamilyen súlyosabb probléma. Néhány kivételes esetben azonban nem árt mihamarabb orvoshoz fordulni vele, mivel igen komoly betegségek tünete is lehet.

Az orrvérzés főképp a véralvadásgátló készítményt szedők körében jelezhet gondot: az ő esetükben minél hamarabb javasolt felkeresni orvosukat kontroll céljából, ugyanis akár a terápia megváltoztatására is szükségük lehet.

Forrás: Dreamstime

Blaskó György professzor, a Trombózisközpont véralvadási specialistája szerint az ő esetükben fontos tudni, hogy a régebbi típusú véralvadásgátlók (kumarinok) használatakor  szükség van az INR rendszeres időközönkénti ellenőriztetésére, mivel könnyen változhat az értéke.

A változtatásról a vérvétel adhat egyértelmű választ, ám néhány jel utalhat arra, ha az INR érték túl magas, azaz a vérzékenység irányába tolódott el a véralvadási folyamat. Ilyen lehet például a fentebb már említett orrvérzés, ám lényegében minden erős, látszólag indokolatlan vérzés jelzésértékkel bír  - így tehát az erős fogínyvérzés, véres vizelet és széklet, illetve sérülés nélkül, a bőrön kék-zöld foltok megjelenése esetén soron kívüli INR-kontroll javasolt.

Mi állhat még az orrvérzés hátterében? Erről bővebben a Szívderítő.hu-n olvashatsz ide kattintva.