Egy nemrég készült felmérés szerint hazánkban a húgyúti kövesség a magyar lakosság 5%-át érinti. Az esetek száma azonban egyre nő, amiben a genetikai adottságokon túl a helytelen életmód is szerepet játszik, ráadásul a betegség az érintettek több mint felénél pár éven belül ismét kiújul annak ellenére, hogy a vesekő a legtöbb esetben megelőzhető lenne.

Egyik éjszaka arra ébredtem, hogy elájulok a fájdalomtól. Megpróbáltam kimenni a szobából, de alig bírtam, majd összehánytam mindent, rázott a hideg.
Fogalmam sem volt, hogy nekem ez a bajom, egyszer csak olyan erősen elkezdtem görcsölni, hogy rohanni kellett az ügyeletre.

Forrás: Getty Images

Ilyen és ezekhez hasonló élményekről számolnak be a hozzászólók az interneten fellelhető fórumokon, amelyeken a vesekövességgel kapcsolatos, sokszor rémtörténetbe átcsapó tapasztalataikat osztják meg egymással és a világgal. Nem ők az egyedüliek: egy frissen készült felmérés szerint  Magyarországon minden huszadik embernek lehet veseköve élete során. 

A most 25 éves Daniella például már évek óta küzd vele. „Először felfázásra, vesegyulladásra gyanakodtam, később derült csak ki, hogy vesekövem van. Általában nyáron, a nagy hőségben indult meg a kövem hatalmas görcsös fájdalommal, émelygéssel, hányingerrel és hányással kísérve az óriási fájdalomtól  – magyarázta a fiatal lány, akinél előfordult, hogy ahogy távozott a kő, felkarcolta a veséjét. „Ha ez történik, akkor be is gyulladhat a vese. Ez 38-39 fokos lázzal, hányással és egyhetes antibiotikumos kúrával jár."

Forrás: Getty Images

Csak végső esetben műtik

A húgyúti kövesség sajnos gyakori betegségnek számít: az urológiai osztályokon kezelt betegek 10-15%-át ilyen jellegű panaszokkal veszik fel. A vesekő többnyire középkorúaknál alakul ki, és a férfiakat háromszor gyakrabban érinti, mint a nőket.

A vesekő kemény, kristályos anyagból áll, és többnyire úgynevezett kalcium-oxalát alkotja, amely kicsapódik a vizeletben. A kövek mérete az apró homokszemcsétől az akár a teljes vesemedencét kitöltő nagyságig terjedhet.  Van, hogy a betegség nem okoz tüneteket, de többnyire heves, görcsös fájdalommal jár. A kisebb méretű kövek spontán kiürülhetnek a szervezetből, más esetben a kövek ultrahangos kőzúzással vagy műtéti beavatkozással távolíthatók el.

Gombos Edinát is műteni kellett miatta

A műsorvezető 6 hónapos terhes volt, amikor vesekövet diagnosztizáltak nála - a Life.hu annak idején itt számolt be Edina operációjáról.

A betegség kialakulásának hátterében a genetikai hajlam mellett nagy szerepet játszik az egészségtelen életmód,  amibe ugyanúgy beletartozik az elégtelen folyadékbevitel, a túlzott sófogyasztás, a mozgásszegénység, az egyoldalú táplálkozás és a túlzott fehérjebevitel. Bár az ezeken való változtatással a vesekő sok esetben megelőzhető lenne, a statisztikák szerint mégis minden második-harmadik esetben kiújul a betegség 5 éven belül.

Forrás: Getty Images

Folyadék, változatosság és mozgás

Nekem a háziorvosom azt mondta, hogy nagyon szépen együtt lehet élni vele. Sokan azt hiszik, hogy aki hajlamos rá, annak el kell hagynia a tejtermékeket a kalcium miatt, pedig ez nem így van" – osztotta meg tapasztalatait Daniella, aki az egészséges életmódban, a sok folyadékban és a kúraszerűen alkalmazott vesetisztító teában hisz.

A genetikai tényezők ellen nem tehetünk, de a mozgással megakadályozhatjuk a vizelet pangását, így máris sokat tettünk a megelőzésért, emellett arra is figyeljünk, hogy változatosan étkezzünk  - magyarázta prof. dr. Nyirády Péter, a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikájának igazgatója. A szakértő szerint a változatos táplálkozás azért is fontos, mert ha valamely anyagból a vese túl sokat választ ki, akkor az az oldatból kiválva elősegíti a vesekőképződést. Kevés sót fogyasszunk, és igyunk annyi folyadékot – lehetőség szerint vizet, teát, alacsonyabb ásványianyag-tartalmú ásványvizet – hogy kb. 2,5 liter vizeletet tudjunk kiválasztani naponta  – tette hozzá.

A rendszeres szex jót tehet a vesekő ellen?

Minden eddiginél kellemesebb módját sikerült megtalálni a kisebb vesekövek eltávolításának: a szokásos terápián kívül ugyanis a szex is hatékony alternatívát jelent. A cikkért kattints ide!