A hajhullás egy természetes folyamat, amely a legtöbb esetben összefügg az évszakváltással, a stresszel, illetve az életkor előrehaladásával is. Ám mit jelezhet a hajhullás akkor, ha mindezt kamasz gyermekénél tapasztalja a szülő?

A hormonok is befolyásolhatják

A serdülőkor óriási hormonális változásokkal jár, amely miatt mind a fiúk, mind pedig a lányok esetében is hirtelen megemelkedik a nemi hormonok szintje. 

A hajhullást a túlzott tesztoszterontermelés okozhatja:  a szervezet a tesztoszteront dihidrotesztoszteronná (DHT) alakítja, mely a szőrtüszőkre hat, és elősegíti a hajhullást. Ezenkívül gyakori panasz ebben a korban még a haj zsírosodása is, mivel ekkor a faggyútermelés is fokozottá válik. 

Forrás: Dreamstime

Pajzsmirigyzavart is jelezhet

A hajhullás és a pajzsmirigyzavarok között szoros kapcsolat van, ami nem is meglepő, hiszen a pajzsmirigy problémái az egész szervezet működésére komoly hatással vannak. 

„A pajzsmirigy hormonjai ugyanis hozzájárulnak a haj egészségéhez és növekedéséhez, méghozzá úgy, hogy hosszú anagén (vagyis növekedési) fázist biztosítanak. Így, ha kevesebb hormon van jelen a szervezetben, a hajszálak lassabb növekedési fázison mennek keresztül, ezért a hajhullás üteme felgyorsul. Az állapot leggyakrabban hormonterápiával segíthető” – mondja dr. Tar Attila, a Budai Endokrinközpont gyermekendokrinológusa. 

A hajhullás további okairól bővebben a Napidoktor.hu oldalán olvashatsz ide kattintva