Hajhullás fiatalkorban? Ezek lehetnek az okai

Forrás: Dreamstime -
hajhullás pajzsmirigy hormonrendszer napidoktor pubertás serdülőkor kamaszkor
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A hajhullás egy természetes folyamat, amely a legtöbb esetben összefügg az évszakváltással, a stresszel, illetve az életkor előrehaladásával is. Ám mit jelezhet a hajhullás akkor, ha mindezt kamasz gyermekénél tapasztalja a szülő?

A hormonok is befolyásolhatják

A serdülőkor óriási hormonális változásokkal jár, amely miatt mind a fiúk, mind pedig a lányok esetében is hirtelen megemelkedik a nemi hormonok szintje.

A hajhullást a túlzott tesztoszterontermelés okozhatja:

a szervezet a tesztoszteront dihidrotesztoszteronná (DHT) alakítja, mely a szőrtüszőkre hat, és elősegíti a hajhullást. Ezenkívül gyakori panasz ebben a korban még a haj zsírosodása is, mivel ekkor a faggyútermelés is fokozottá válik.

Forrás: Dreamstime

Pajzsmirigyzavart is jelezhet

A hajhullás és a pajzsmirigyzavarok között szoros kapcsolat van, ami nem is meglepő, hiszen a pajzsmirigy problémái az egész szervezet működésére komoly hatással vannak.

A hajhullás további okairól bővebben a Napidoktor.hu oldalán olvashatsz ide kattintva.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.