A „csendes” szívrohamnál nincsenek jellegzetes tünetek, sokszor panaszmentesen lezajlik, ennek ellenére mégis ugyanolyan veszélyes lehet, nagymértékű károsodást okozhat a szívizomban, és akár halált is okozhat. 

Idén májusban az amerikai a Wake Forest Orvosi Egyetem kutatói végeztek el egy nagyszabású felmérést a csendes szívroham vizsgálatában. A programban 9000 férfi és nő vett részt, akiknek egészségi állapotát kilenc éven keresztül követték nyomon klinikai ellenőrzések keretei között.

A vizsgálatban a korral összefüggő, szívbetegséghez vezető koszorúér-károsodás okait kutatták, illetve azt, hogy milyen arányban alakul ki a szívroham csendes formája.

A „csendes szívroham gyakran tünetmentes, ennek ellenére ugyanolyan veszélyes, és halált is okozhatForrás: Thinkstock

Se légszomj, se mellkasi szorítás

A kutatás érdekes eredménnyel zárult: a vizsgált személyek körében bekövetkezett szívrohamok 45%-a ugyanis a „csendes” szívinfarktusok kategóriájába tartozott. Ennek jellemzője, hogy az elszenvedője nem érzékeli az szívrohamra jellemző tüneteket,  vagyis nincsenek mellkasi fájdalmai, nem tapasztal légszomjat, és a karokba, illetve a mellkasba kisugárzó fájdalom is elmaradhat. A vizsgálatban részt vett személyek úgy estek át a szívrohamon, hogy sokszor csak fáradtságot és más bizonytalan tüneteket tapasztaltak. 

A csendes szívroham elszenvedője nem érzékeli az szívrohamra jellemző tüneteketForrás: Thinkstock

Tünetmentes, ezért még veszélyesebb

A panaszmentesen lezajló szívroham legnagyobb veszélye, hogy mivel a páciens nem tapasztalja magán a jellegzetes tüneteket, nem azonosítják időben, elszenvedője pedig nem részesül a megfelelő ellátásban. De mégis mit tehetsz a „csendes” szívroham ellen? Erre ad választ a Szívderítő.hu oldala – kattints ide