A férfi mindent megold, megjavít és elsimít, ám ha a mentális egészségéről van szó, mintha megakadna – egy friss kutatás eredménye szerint ugyanis hiába vannak tisztában azzal, hogy gond van, a nőkkel ellentétben inkább nem fordulnak vele szakértőhöz. Mindeközben a statisztikák szerint még mindig az erősebbik nem tagjai követnek el több öngyilkosságot.

A brit Mentális Egészség Alapítvány (Mental Health Foundation) megbízásából felmérést készítettek 2500 olyan résztvevővel, akik korábban mentális problémákkal küzdöttek. A vizsgálat során megkérdezett férfiak 28%-a ismerte el, hogy nem fordult szakértőhöz, amikor ilyen jellegű gondja adódott, míg a hölgy válaszadók 19%-a mondta el magáról ugyanezt. 

Mindez nem számottevő különbség, ám a kutatás másik része már az: a vizsgálatban részt vevő nők egyharmada saját bevallása szerint már egy hónappal az után beszélt családtagjainak és barátainak arról, hogy úgy érzik, megrekedtek az életük valamely területén. A férfiak több mint egyharmada azonban két évet (!) várt ugyanezzel a vallomással. 

A férfiak nehezen kérnek segítséget, ha mentális problémájuk vanForrás: Thinkstock

Anorexia, depresszió és a többi

A most 27 éves brit humorista, Dave Chawner tíz éven át küzdött anorexiával és depresszióval, mielőtt orvoshoz fordult volna. „Titkolóztam és bujkáltam. Otthon zenét tettem be, hogy a barátnőm ne hallja a gyomrom korgását. Amikor étterembe mentünk, mindig elfogott a félelem, ha a pincér zsemlét hozott nekünk. A romantikus séták alatt nem én, hanem a barátnőm kínálta nekem a kabátját, annyira fáztam”  – fogalmazott egy korábbi írásában a fiatal férfi, akinek mentális problémái végül szakításhoz is vezettek.

Dave Chawner példája nem egyedi: néhány korábbi kutatás szerint a férfiak esetében is egyre előkelőbb helyet foglalnak el a különféle mentális problémák, így a testkép- és étkezési zavarok, az alvással, szexualitással, párkapcsolattal kapcsolatos gondok, a szenvedélybetegségek és a menedzserbetegségekként számon tartott stressz, kiégés és ismeretlen eredetű fájdalmak. 

Dave ChawnerForrás: Facebook/Dave Chawner
Nem vagy őrült, csak mert pszichológushoz jársz
Bár tőlünk nyugatra már mindennapos dolognak számít, addig hazánkban még sokszor ciki pszichológushoz járni. Az emberek attól tartanak, közveszélyes őrültnek tűnnek, ha bevallják, olykor a terapeutájuk segítségét kérik, noha számtalan élethelyzetben kaphatunk hathatós iránymutatást tőlük. Pedig pszichológushoz fordulni nem ciki. A Life.hu cikkéért kattints ide!

A szemléletváltás sürgetése 

Eközben mind a nagyvilágban, mind itthon is több férfi vet véget az életének, mint nő. Mint a Life.hu korábban megírta, a statisztikák szerint a férfiak háromszor-négyszer gyakrabban követnek el öngyilkosságot, mint a hölgyek, akik azonban gyakrabban kísérlik meg. 

Mark Rowland, a brit Mental Health Foundation elnöke szerint mindennek megfordításához egy kulturális váltáshoz lenne szükség. Ha valaha is változtatni tudunk majd a mentális egészségi problémák számának emelkedésén, az azért lesz, mert a férfiak végre hajlandóak lesznek beszélni róla”  – fogalmazott a szakértő. 

„A pszichológus a gyengéknek való” 

Több kutató vélekedik úgy, hogy a férfi már ott elakad, hogy nem ismeri fel a problémát: például nem tudja, milyen tünetei vannak a depressziónak vagy más mentális gondnak. Más vélemények szerint az erősebbik nem szocializációja tehet arról, hogy bár tudják, hogy segítséget kellene kérniük, mégsem teszik, mert a gyengeség jelének tekintik. 

A férfiak a pszichológushoz járást a gyengeség jelének tartjákForrás: Thinkstock

A nőkhöz képest a férfiak más, fizikai gondjaikkal is nehezen fordulnak orvoshoz, nemhogy lelki problémájukkal. A pszichológus rendszeres látogatása és a terápiás kezelések pedig még mindig magukon hordoznak egyfajta bélyeget:  férfiak és nők egyaránt érezhetik úgy, hogy ez kínos, és hogy mások valószínűleg közveszélyes őrültnek tartják őket emiatt.

Dr. Glenn Good amerikai pszichológus is egyetért azzal, hogy ez a fajta elzárkózottság nincs kódolva a férfiakban, vagyis nem biológiailag meghatározott, sokkal inkább a társadalom és a neveltetés tehet róla. A férfiak azt tanulják meg, hogy kevésbé van szükségük segítségre.”

Mind a nők, mind pedig a férfiak esetében is számos más oka lehet annak, hogy bár tudják, hogy problémájuk van, mégis idegenkednek attól, hogy pszichológushoz forduljanak vele. A válasz azonban mindkét nem esetében ugyanaz: egy célzott pszichoterápiás kezelés esélyt ad a kiegyensúlyozottabb, boldogabb életre és a jobb életminőségre.