Míg a nő még további kényeztetésre vágyna, addig a férfit szinte azonnal elnyomja az álom a szeretkezés után. Mindez nem a partnernek szól, hanem a szervezetükben lezajló kémiai folyamatok miatt történik.

A Miért alszanak el a férfiak szex után? című könyv társszerzője, dr. Billy Goldberg szerint több összetevős oka van annak, hogy az erősebbik nem tagjai szinte azonnal álomba tudnak szenderülni a szeretkezés után.

Míg a nő még további kényeztetésre vágyna, addig a férfit szinte azonnal elnyomja az álom a szeretkezés utánForrás: Thinkstock

Az oxitocin, a prolaktin, a gamma-aminobutyrát sav és az egyéb hormonok mind részt vesznek a felpörgés, majd lelassulás, és végül elalvás folyamatában. Az orgazmus után felszabaduló prolaktin nem csupán az immunrendszerre hat ki, hanem a nemi hormonokkal együtt befolyásolja a szaporodást, a növekedést és az anyagcserét is, mindezeken kívül pedig olyan változást indít el, amely fáradttá teszi a férfit a szex után. Az aktus során tett erőfeszítés kifárasztja, és az izmokból kiveszi az energiát adó glikogént – ez okolható a fáradtságért.

A libidó először felfelé ível, majd lefelé, és ez nemcsak a nőknél, hanem a férfiaknál is ugyanígy van. További érdekességeket a Napidoktor.hu oldalán olvashatsz a témában ide kattintva.