A babahintőporok rákkeltő hatása először a világszerte ismert Johnson & Johnson cég elleni, több millió dolláros kártérítéssel végződött ítéletek során került előtérbe. A kérdés azóta is a levegőben lóg, a kutatóknak pedig nincs egyértelmű válaszuk rá.

A fenti kérdés idén ősszel komolyan elgondolkodtatta a St. Louis-i bíróságot, miután egy nő beperelte a világhírű vállalatot: álltása szerint ugyanis a Johnson & Johnson cég hintőporát használta évtizedeken át, és valószínűleg miatta is lett később petefészekrákos. A hölgynek végül több mint 70 millió dollár kártérítést ítéltek meg.

Valóban okozhat rákot a hintőpor?Forrás: Thinkstock

Az ügyet két korábbi előzte meg hasonló összegekkel, jelenleg pedig közel 1700 állami- és szövetségi per állítja, hogy a cég nem figyelmeztette a fogyasztókat, hogy egy kutatás szerint a talkum-tartalmú porok használata összefüggésbe hozhatók a petefészekrák kialakulásával.

Carol Goodrich, a vállalat fogyasztói szóvivője együttérzését fejezte ki az érintetteknek és családjuknak, ugyanakkor továbbra is fenntartja, hogy a hintőpor használata biztonságos, és a három határozat ellen fellebbezni fognak. Két korábbi keresetet egyébként el is utasították már korábban: az állami bíróság nem tudta tudományosan is alátámasztani a feltevést, hogy a talkum petefészekrákot okozhat.

De mit mond erről a szakértő? Minderről bővebben a Napidoktor.hu oldalán olvashatsz ide kattintva.