Egy súlyosan anorexiás New Jersey-i nő a bírósági tárgyalás során elérte, hogy ne kényszeríthessék őt akaratán kívül evésre, ami a kezelésének egyik részét képezi – mindezt pedig a mögötte álló szakértői csapat is egyhangúlag támogatta.

A New Jersey-i legfelsőbb bíróság bírája, Paul Armstrong a szülők, a pszichiáter, az orvosok, a Morristown Orvosi Központ bioetikai bizottsága, valamint a nő ügyvédje érveinek meghallgatása után döntött úgy, hogy a 29 éves beteget egy olyan ellátó intézménybe szállítsák, ahol nem kell kényszertáplálásban részesülnie. 

A beteg tudatában van a helyzetének, és kérte az adott intézménybe történő szállításátForrás: Thinkstock

A nő, akinek neve nem, csak a monogramja (A. G.) ismert, 2014 óta pszichiátriai beteg, a súlya az elmúlt években 27 és 31 kg között ingadozott, és a New Jersey-i bíróság helyettes legfőbb ügyésze szerint nincs abban a mentális állapotban, hogy önállóan dönthessen a kezeléséről. A bíró szerint azonban a beteg tudatában van a helyzetének, és kérte az adott intézménybe történő szállítását, vállalva ezzel minden kockázatot. 

Ezt a döntést A. G. hozta, aki teljes mértékben tisztában van azzal, hogy akár a halál is egy lehetséges következmény lehet”  – fogalmazott Armstrong bíró a tárgyaláson. 

A pszichiáter és az orvosok egybehangzóan állították, hogy a nő állapota már olyannyira súlyos, hogy számára egyenesen kínzás lenne a mesterséges táplálás. A betegsége miatt a csontsűrűsége kórosan alacsony, ezért a szondával történő etetés össze is törné a nő csontjait. 

Alkoholizmussal és depresszióval is küzdForrás: Thinkstock

Armstrong bíró azt is elmondta, hogy a nőt, aki az anorexia mellett alkoholizmussal és depresszióval is küzd, a szülei tíz éve mindenben támogatják, és kórházról kórházra vitték, részt vettek lányuk terápiáin, és felügyelték a gyógyszeres kezelését. Egyik helyen sikerült is felhizlalni több mint 40 kg-ra, de a szíve károsodott a kezelés során, a nő pedig továbbra sem volt hajlandó mást fogyasztani, mint diétás üdítőt, feketekávét és időnként egy-két falat szilárd ételt. 

Egy pont után visszafordíthatatlan lehet

Rachel Fortune, a Newport Akadémia étkezési zavarokkal foglalkozó specialistája az üggyel kapcsolatban elmondta: A. G. terminális állapotú anorexia nervosája azt jelenti, hogy a betegsége olyan mértékben befolyásolta szervezete állapotát, hogy nem sok esélye lehet a teljes fizikai felépülésre. Az orvosoknak meg kell határozniuk, hogy a jelenlegi testi állapota emberfeletti beavatkozás nélkül visszafordíthatatlan”  – magyarázta a Yahoonak a szakértő. 

Ha beszámítható, megtagadhatja a kezelést

Az anorexiások esetében sokkal magasabb a halálozási arány, mint más pszichiátriai betegségek esetében – szögezte le dr. Ovido Bermudez, az Eating Recovery Center igazgatója. Ennek ellenére 18 éves kor felett elvileg bárki megtagadhatja az orvosi kezelését bármilyen betegséggel kapcsolatban. A kikötés mindössze annyi, hogy a betegnek beszámíthatónak kell lennie. 

A betegek többsége nem is tartja betegnek magátForrás: Thinkstock

Az anorexia azonban egy eléggé speciális eset, mivel itt a betegek többsége nem is tartja betegnek magát, és éppen ezért eleve elutasítja a kezeléseket. És éppen ebben rejlik a gond is. „Ez egy titkolt betegség, amiről az ebben szenvedők nem akarják, hogy tudomást szerezzen a környezetük. Maga a definíció is magában foglalja, hogy az anorexiások nagy része nem igazán szeretne kezelésben részesülni,  vagy azt, hogy a betegségével kapcsolatba kerüljenek olyanok, akik gondoskodni akarnak róla. Mindez rendkívül nagyon kihívást jelent” – magyarázta Rachel Fortune. 

Nagyon szélsőséges eset, ha valakit nem lehet szondázni

Labancz Dániel gyermekpszichológus több éven át dolgozott pszichiátrián, ahol többek között fiatalkorú anorexiásokkal is foglalkozott. A szakértő szerint a 29 éves A. G. esete nagyon extrém, hasonlóval 14 éve tartó pályafutása során még nem találkozott. 

„A szondával történő táplálás célja az életben tartás, illetve az, hogy helyreállítsák a szervezet egyensúlyát, elektrolit- és vízháztartását, biztosítsák az alapvető életfunkciókat. Már maga az ilyen módon történő táplálás is az extrém súlyos kategóriába tartozik, az pedig egy nagyon szélsőséges eset, ha valakit nem lehet szondázni. Minderre nyilvánvalóan azért kerülhet sor, mert a beteg élete veszélyben van” – magyarázta a szakértő, aki szerint az anorexiás betegeket a legjobban és leghatékonyabban a rendszerszemléletben lehet gyógyítani, ami azt jelenti, hogy  a családterápia az elsődlegesen ajánlott pszichoterápiás kezelési módszere ennek az étkezési zavarnak. 

Ha ez a beteg csak 30 kiló, akkor gyakorlatilag már izmai nincsenekForrás: Thinkstock

Labancz Dániel szerint itthon inkább arra lehet példa, hogy az anorexiában szenvedő beteg nem kapja meg a megfelelő ellátást, mert titkolni igyekszik az állapotát. 

„Előfordulhat, hogy valakit az akarata ellenére kezelnek (nagykorú esetén gondnokság alá is helyezhetik), mert veszélyt jelent magára vagy másokra, és nem beszámítható – ez az anorexiára is igaz lehet. 

Arról, hogy valaki ön- vagy közveszélyes, egy bírósági orvosszakértőkből álló bizottság dönt – ilyen módon van lehetőség erre is.  Én magam fiatal, kiskorú pszichiátriai betegekkel foglalkoztam, és nem találkoztam a föntebb vázolt esettel. Azt azonban tudni kell, hogy az anorexia legnagyobb részt serdülőkorban kezdődik” – válaszolt a szakértő, aki szerint mindez tulajdonképpen egyenlővé tehető a „passzív eutanáziával”. Ahhoz, hogy egyértelmű véleményt lehessen formálni a fenti esetről, mindenképp ismerni kellene hozzá az eset körülményeit, részleteit, az anorexiás motivációját, az anamnézisét. 

Egy anorexiás lány hétköznapjai

„Én nem lepleztem semmit, egyszerűen tényleg nem tartottam magam betegnek. Nem értettem, hogy miért baj az, ha az ember odafigyel arra, hogy mit és mennyit eszik. Számomra teljesen normálisnak tűnt az, ahogyan étkezem” – fogalmazott Regina, aki korábban anorexia nervosában szenvedett. A fiatal lány itt mesélt a Life.hu-nak arról, milyen az élet ezzel a betegséggel.

„Biztos vagyok abban, hogy a döntés meghozatala előtt átnézték a nő leleteit, az orvosi dokumentációkat, amelyek alapján valószínű, hogy már egy olyan végső stádiumba jutott, ahol a mesterséges táplálás csak rontott volna az egyébként is súlyos helyzetén.” 

Itthon is hasonlóan működik

Dr. Gaszner Gábor pszichiáter, a Nyírő Gyula Kórház – OPAI Központi Betegfelvételi és Szubintenzív részlegének vezetője elmondta: a gyakorlat Magyarországon is hasonló. 

Az orvosi bizottság ez esetben egy pszichiáter és egy szomatikus orvos (sürgősségi, gasztroenterológus, belgyógyász vélhetően) konszenzusát jelenti. A mentális betegségből adódó betegségbelátás hiánya, valamint a következményes veszélyeztető magatartászavar (súlyos hiányállapot előidézése a nem evés okán) kötelező gyógykezelést javall úgynevezett vitális (életmentő) indikációval. Egy anorexiás betegnél ez 13 alatti BMI (testtömegindex), és járulékos súlyos/életveszélyes elektrolit (ionháztartás)-zavar esetén következhet be.” 

Az anorexiás betegeket a legjobban és leghatékonyabban a rendszerszemléletben lehet gyógyítaniForrás: Thinkstock

Hozzátette: egyes országok egészségügyi törvénye asszisztált eutanáziát engedélyezhet, ennek függvényében Labancz Dánielhez hasonlóan úgy véli, hogy az életmentő táplálás elutasításának engedélyezése is eutanáziának minősül. 

„Az amerikai eset jogi hátterével nem vagyok tisztában. Úgy gondolom, az orvosnak kötelessége a mentális betegség következtében kialakult súlyos hiányállapot rendezése, akár kötelező gyógykezelés következtében biztosított mesterséges táplálás keretében.”