petefészekrák hintőpor napidoktor kialakulás rák (betegség) használat összefüggés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A babahintőporok rákkeltő hatása először a világszerte ismert Johnson & Johnson cég elleni, több millió dolláros kártérítéssel végződött ítéletek során került előtérbe. A kérdés azóta is a levegőben lóg, a kutatóknak pedig nincs egyértelmű válaszuk rá.

A fenti kérdés idén ősszel komolyan elgondolkodtatta a St. Louis-i bíróságot, miután egy nő beperelte a világhírű vállalatot: álltása szerint ugyanis a Johnson & Johnson cég hintőporát használta évtizedeken át, és valószínűleg miatta is lett később petefészekrákos.

A hölgynek végül több mint 70 millió dollár kártérítést ítéltek meg.

Valóban okozhat rákot a hintőpor? Forrás: Thinkstock

Az ügyet két korábbi előzte meg hasonló összegekkel, jelenleg pedig közel 1700 állami- és szövetségi per állítja, hogy a cég nem figyelmeztette a fogyasztókat, hogy egy kutatás szerint a talkum-tartalmú porok használata összefüggésbe hozhatók a petefészekrák kialakulásával.

Carol Goodrich, a vállalat fogyasztói szóvivője együttérzését fejezte ki az érintetteknek és családjuknak,

ugyanakkor továbbra is fenntartja, hogy a hintőpor használata biztonságos,

és a három határozat ellen fellebbezni fognak. Két korábbi keresetet egyébként el is utasították már korábban: az állami bíróság nem tudta tudományosan is alátámasztani a feltevést, hogy a talkum petefészekrákot okozhat.

De mit mond erről a szakértő? Minderről bővebben a Napidoktor.hu oldalán olvashatsz ide kattintva.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.