Néhány nappal ezelőtt az Országos Epidemiológiai Központ közölte, hogy immár hivatalosan is influenzajárvány van, miután a jelentések szerint a kétszeresére emelkedett az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma. A vírusos megbetegedés a legtöbb esetben orvosi ellátást igényel, ám számos természetes, otthoni módszerrel is enyhíthetünk a tüneteken.

Sok-sok folyadék 

Tea, ásványvíz, gyümölcslé és levesek – a lehetőségek tárháza végtelen, ha folyadékpótlásról van szó. Influenza esetén fokozottan kell ügyelni erre, mivel a láz, illetve esetenként a hányás rengeteg vizet von ki a szervezetből. Ilyenkor érdemes kerülni a koffeint a vízhajtó hatása miatt. 

Forró teaForrás: Thinkstock

Pihenés unalomig

Nincs mese, az influenzát ki kell pihenni. Más nem is esik jól ilyenkor, csak az ágyban fekvés, ezért jobb is hallgatni ilyenkor a test jelzéseire. A munka és a ház körüli teendők megvárnak! A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás, valamint a pihenés támogatja az immunrendszer működését, ami így hatékonyan veszi fel a küzdelmet a kórokozókkal szemben. 

Évente több százezren halnak bele
A mai napig szedi áldozatait a vírus, amely a statisztikák szerint évente nagyjából 500 ezer ember életét követeli. Az influenza a történelem során többször is felütötte a fejét, százezreket pusztítva el járványok formájában. A Life.hu cikkéért kattints ide!

Turbózd fel a szervezeted! 

Bár az influenza alatt valószínűleg az étel az utolsó, amire gondolni tudunk, az ilyenkor javallott antibiotikum-kúra, a más egyéb gyógyszerek, illetve a legyengült szervezet támogatása miatt mégis szükségünk van a megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékokra. 

Vitaminokban gazdag ételeket fogyasszunkForrás: Thinkstock

Helyezzük a hangsúlyt a könnyen emészthető, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag élelmiszerekre, mint például a gyümölcsökre, zöldségekre, levesekre. Tegyünk a teánkba tápláló és finom mézet, illetve, ha jólesik, fogyasszunk teljes kiőrlésű gabonákat, sovány húsokat! 

Izzadd ki!

Az ágynyugalmat kiegészíthetjük izzadással is. Igyunk meg egy forró teát vagy levest, öltözzünk fel, majd bújjunk be egy jó meleg takaró alá! Az izzadás tulajdonképpen úgy működik, akár egy gyógyszer. 

Hatására fokozódik a bőr és a végtagok vértartalma, gyorsul a szívverés, élénkül az anyagcsere, így pedig a verejték útján a kártokozó anyagok is távoznak a szervezetből. 

Öltözzünk fel, majd bújjunk be egy jó meleg takaró aláForrás: Thinkstock

Bár az izzadás jó hatással van a szervezet működésére, a szaunázást mindenképp kerülni kell betegség idején. A hőség és a hideg miatt ugyanis felerősödhetnek a tünetek, így az influenza akár heves lefolyásúvá válhat. 

Mikor fordulj orvoshoz?
Láz, levertség, torokfájás – vajon ezek egy megfázás, mandulagyulladás vagy már az influenza tünetei? A Life.hu összeállításából megtudhatod, mikor kell mindenképp elindulni az orvoshoz. Kattints ide a cikkért!