Folyamatos fogamzásgátlás – így hívják azt a módszert, amellyel akár egy teljes évre megszüntethetővé válik a menstruáció, vele együtt pedig az ilyenkor jelentkező kellemetlenségek is. De ki lehet-e játszani így a női szervezetet anélkül, hogy kárt okoznánk benne?

Karen Manser utálta a menstruációját. Ahogy néhány évvel ezelőtt fogalmazott: szörnyű volt, egy szerencsétlennek érezte magát, és csak összekuporodva tudott feküdni az ágyán a havivérzése miatt. Karen drasztikus döntésre szánta el magát, egyszerűen véget vetett a menstruációjának. 44 évesen immár 10 éve nem jött meg neki.

A folyamatos fogamzásgátlással megszüntethető a menstruációForrás: Thinkstock

A tabletták, amelyek elnyújtják a ciklust

Karen mindehhez egy progeszteronszármazékot (medroxiprogeszteron-acetátot) használt, amely egy injekciós hormonális fogamzásgátló. Később pedig nőgyógyásza beleegyezésével elkezdte szedni a fogamzásgátló tablettákat a menzesz elkerülése érdekében.

Az alább leírt módszert gyakran alkalmazták már az orvosok az elmúlt évtizedekben, a nagy áttörés azonban 2003-ban történt: ekkor a Barr Pharmaceuticals nevű cég forgalomba hozta az amerikai élelmiszer- és gyógyszerellenőrző hatóság engedélyével a nyújtott ciklusú fogamzásgátló tablettáját (hatóanyaga: levonorgestrel, etinilösztradiol), amelyet úgy terveztek, hogy szedésével a nők csupán négyszer fognak menstruálni egy évben. Ennek továbbgondolása a Wyaeth nevű gyógyszergyártó vállalat ösztrogén és progeszteron hatóanyagú szere, amellyel, amennyiben engedélyezik, egy teljes évre elkerülhetővé válhat a menzesz.

Arról, hogy a módszernek lehetnek-e hosszabb távú következményei, megoszlanak a vélemények. Erről bővebben a Napidoktor.hu oldalán olvashatsz ide kattintva.