Utálta, hogy menstruál, ezért véget vetett neki

Forrás: Thinkstock -
menstruáció napidoktor fogamzásgátlás menzesz fogamzásgátló tabletta
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Folyamatos fogamzásgátlás – így hívják azt a módszert, amellyel akár egy teljes évre megszüntethetővé válik a menstruáció, vele együtt pedig az ilyenkor jelentkező kellemetlenségek is. De ki lehet-e játszani így a női szervezetet anélkül, hogy kárt okoznánk benne?

Karen Manser utálta a menstruációját. Ahogy néhány évvel ezelőtt fogalmazott:

szörnyű volt, egy szerencsétlennek érezte magát, és csak összekuporodva tudott feküdni az ágyán

a havivérzése miatt. Karen drasztikus döntésre szánta el magát, egyszerűen véget vetett a menstruációjának. 44 évesen immár 10 éve nem jött meg neki.

A folyamatos fogamzásgátlással megszüntethető a menstruáció Forrás: Thinkstock

A tabletták, amelyek elnyújtják a ciklust

Karen mindehhez egy progeszteronszármazékot (medroxiprogeszteron-acetátot) használt, amely egy injekciós hormonális fogamzásgátló. Később pedig nőgyógyásza beleegyezésével elkezdte szedni a fogamzásgátló tablettákat a menzesz elkerülése érdekében.

Az alább leírt módszert gyakran alkalmazták már az orvosok az elmúlt évtizedekben, a nagy áttörés azonban 2003-ban történt: ekkor a Barr Pharmaceuticals nevű cég forgalomba hozta az amerikai élelmiszer- és gyógyszerellenőrző hatóság engedélyével a nyújtott ciklusú fogamzásgátló tablettáját (hatóanyaga: levonorgestrel, etinilösztradiol),

amelyet úgy terveztek, hogy szedésével a nők csupán négyszer fognak menstruálni egy évben.

Ennek továbbgondolása a Wyaeth nevű gyógyszergyártó vállalat ösztrogén és progeszteron hatóanyagú szere, amellyel, amennyiben engedélyezik, egy teljes évre elkerülhetővé válhat a menzesz.

Arról, hogy a módszernek lehetnek-e hosszabb távú következményei, megoszlanak a vélemények. Erről bővebben a Napidoktor.hu oldalán olvashatsz ide kattintva.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.