Népbetegségnek számít, általánosságban mégis elmondható, hogy mind az édesanyák és a kismamák, mind pedig a társadalom keveset tud a koraszülésről és korababákról. De mi lehet ennek az oka? Többek között ezt a kérdést jártuk körül dr. Joó József Gáborral, a Semmelweis Egyetem I. Számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika egyetemi adjunktusával.

A világon évente 15 millió baba érkezik a vártnál korábban, azaz a terhesség 37. hete előtt. A koraszülöttek aránya Magyarországon is magasnak számít: itthon átlagosan minden tizedik újszülött jön idő előtt a világra. A koraszülés tehát az egyik leggyakoribb terhességi kórkép  – ezt erősítette meg dr. Joó József Gábor szülész-nőgyógyász genetikus orvos is.

A világon évente 15 millió baba érkezik a vártnál korábban, azaz a terhesség 37. hete előttForrás: Thinkstock

De mi lehet ennek az oka?

Ennek jelentőségét elsősorban az adja, hogy a koraszülés mind orvosi, mind financiális szempontból nagy kihívást jelent az egészségügy számára  – vélekedik a szakértő. Ez azt jelenti, hogy a magas szakmai felkészültség mellett a korababák ellátásához komoly infrastrukturális háttér, technikai feltételek és gyógyszerek szükségesek. Mindezek magyarázzák a koraszülöttek ellátásának költségességét.

Ám nem csupán ez jelenti a problémát itthon: összességében elmondható, hogy a várandósok és maga a társadalom is nagyon keveset tud a koraszülésről, annak hátteréről és kockázatairól, ez pedig lényegesen megnehezíti a megelőzést is. Dr. Joó József Gábor szerint a prevenciónak nagy jelentősége lenne.

Rendkívül fontos a megfelelő felvilágosítás, az orvosi kommunikáció, ami hozzájárulhat a koraszülés-gyakoriság csökkenéséhez  – magyarázta.

Segítenél?
A Semmelweis Egyetem I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika az ország legrégebbi és legnagyobb betegforgalmú szülészeti-nőgyógyászati intézménye. Évente több mint 500 koraszülöttet segítenek a világra. „A korszerű szülészetért és nőgyógyászatért Alapítvány" rendszeresen támogatja a klinika szakmai munkáját. Ha úgy érzed, segítenél nekik mindebben, és ezzel együtt hozzájárulnál a klinika fejlesztéséhez, a korábban érkezett babák ellátásához, a korszerűbb technikai háttér megteremtéséhez, a következő számlaszámon szívesen fogadják az adományokat, felajánlásokat. Akár rajtad is múlhat egy apró élet megmentése.
A korszerű szülészetért és nőgyógyászatért Alapítvány
Cím: 1088 Budapest, Baross u. 27.
Adószám:18196762-1-42
Bankszámlaszám: Magnet Bank 16200106-11575698
Bankszámlaszám: OTP 11708001-20557841

Ki a felelős?

Bűnbakkeresés és a felelősség kérdésének feszegetése helyett dr. Joó József Gábor szerint inkább a teendők megfogalmazása kell, hogy cél legyen.

Nem lehet elég korán kezdeni a terhességgel, a kockázatokról, illetve ezzel együtt a koraszüléssel kapcsolatos információk átadásátForrás: Thinkstock

Ennek érdekében pedig nem lehet elég korán kezdeni a terhességgel, a kockázatokról, illetve ezzel együtt a koraszüléssel kapcsolatos információk átadását. Már az iskolában tanácsos lenne, hiszen így lényegesen felkészültebben vállalnának terhességet  – tette hozzá a szakértő, aki szerint a szülész-nőgyógyászok feladata is jelentős lenne. Általuk már a gyermekvállalást fontolgató és tervező nők tudatosabbak lennének mind az életmódot, mind a higiéniai szabályokat illetően is. Ezek együttesen pedig jelentősen befolyásolhatják a koraszülés kialakulásának valószínűségét.

Dr. Joó József GáborForrás: antemed.hu
Kik lehetnek veszélyeztetettek koraszülöttség szempontjából?
Dr. Joó József Gábor hangsúlyozta: egyénenként változó a koraszülés esélyének mértéke. Rizikófaktor lehet többek között az ikerterhesség, a magas vérnyomásos kórképpel járó várandósság. Azokban az esetekben, amelyekben a kockázat magas, akár a folyamatos kórházi megfigyelés is szóba jöhet.

Orvoshoz, de minél előbb – mire kell figyelni?

A hetvenes évek óta a magzat élve szülöttnek számít, ha a születés után az élet jeleit mutatja – nyilatkozta még 2013-ban a világhírű magyar genetikus, Czeizel Endre, aki szerint mindez független a születési súlytól és a várandósság idejétől.

Szakmai szempontból szülésről akkor beszélünk, ha az újszülött súlya eléri vagy meghaladja az 500 grammot. Ezzel együtt előfordul, hogy ennél kisebb születési súlyú koraszülöttet is sikerül életben tartani, ami a koraszülött-ellátás magas színvonalát mutatja.

– magyarázta dr. Joó József Gábor. Tovább növeli a korababák kilátásait, ha a kismama tisztában van a tünetekkel, és így minél hamarabb a Neonatális Intenzív Centrummal rendelkező intézménybe kerül. De melyek lehetnek ezek a tünetek?

Növeli a korababák kilátásait, ha a kismama tisztában van a tünetekkelForrás: Thinkstock
Abban az esetben, ha a várandós gyakran érez méhösszehúzódásokat, esetleg bővebb hüvelyi folyást tapasztal, mindenképp tanácsos soron kívül orvoshoz fordulni. A koraszülésre nézve rizikós terhességekben egyébként is indokolt a sűrűbben végzett kontrollvizsgálat.

Mindezek betartásával jelentősen növelhető az esély, hogy károsodás és szövődmények nélkül fejlődik tovább az újszülött. A leggyakoribb szövődmények a légzést és az idegrendszert érintő komplikációk lehetnek, távolabbi életkilátásokról azonban csak néhány év elteltével lehet biztonsággal nyilatkozni.