szellentés egészség puki görcs
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ez a téma legalább annyira kínos, mint a kaki, amiről szintén nem szeretünk beszélni, pedig mindennapi életünk része, és sokat elárul az egészségünkről. Íme néhány érv a szellentés mellett.

Nem feltétlenül gondolunk ebbe bele, de a szervezet nagyon komoly munkát végez, mire megemészti az elfogyasztott ételeket és italokat. Az emésztés velejárója pedig a bélgáztermelés, ami számos biokémiai lépcső eredménye. Viszont ha nem engednénk ki ezeket a gázokat, az nagy bajt okozna.

Csökkenti a puffadást

Nem kell hozzá kutatónak lenni, hogy megállapítsuk: a belekben felgyülemlő gázok megnövelik a belső nyomást, ami kellemetlen, feszítő érzéssel jár. Vagyis jobban járunk, ha kieresztjük, mert ellenkező esetben fájdalmakat is tud okozni a beszorult gáz.

Egészségünkről árulkodik

Ha a szellentések sűrűbbek lesznek az átlagosnál, kellemetlenebb a szaga a megszokottnál, nem szűnik meg sok idő után sem, esetleg fájdalommal jár, akkor mindenképpen érdemes felkeresni az orvosunkat, ugyanis a bélgázok bizonyos betegségekre is felhívhatják a figyelmünket. Például jelezhet neklaktózintoleranciát.

Ha esetleg fájdalommal jár, akkor mindenképpen érdemes felkeresni az orvosunkat Forrás: Thinkstock

Gyógyhatású

Ez elsőre furcsán hangzik, mégis igaz. Ugyanis a bélgázok összetételét tekintve meg kell említeni a kén-szulfidot, ami szintén távozik belőlünk egy-egy pukkantás alkalmával. Erről a gázról pedig tudjuk, hogy mérgező, vagyis jobb, ha nem tároljuk bent sokáig.

Egészséget is jelenthet

Ugyanis egy változatosan táplálkozó embernek másképp működik az emésztése, mint az egysíkúan étkezőké. Aki sok olyan zöldséget eszik, mint például a karfiol, a kelbimbó vagy a káposzta, annak sokkal aktívabb, dúsabb bélflórája lesz, ez pedig a gázok termelődésén is meglátszik – írta meg a Women's Health.

A pirula, amitől csokiillatú lesz a puki

Mindig van új a nap alatt. Most épp a szellentésillatosító tablettákra csodálkozhatunk rá. Olvass tovább itt...

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.