Keira Knightley Steven Spielberg Orlando Bloom Salma Hayek diszlexia Tom Cruise Jennifer Aniston
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Híresek, gazdagok, és nagyon sikeresek abban, amit csinálnak – mindezt pedig úgy érték el, hogy egy kis hátránnyal indultak el a csúcsig vezető úton. A Life.hu most összegyűjtötte azokat az ismert filmsztárokat, akiknél korábban diszlexiát állapítottak meg.

Jennifer Aniston

A Jóbarátok népszerű sztárja 20 éves volt, amikor kiderült a diszlexiája.

Mindig azt hittem, hogy nem vagyok okos. Egyszerűen semmit nem tudtam megjegyezni

– fogalmazott Jennifer egy néhány évvel ezelőtt adott interjújában. A művészetekben és drámában jeleskedő lányt azonban ez sem tántorította el az álmától: most ő napjaink egyik legnépszerűbb színésznője.

Jennifer Aniston Forrás: AFP/Jean-Baptiste Lacroix

Mi a diszlexia?

A diszlexia nem betegség és nem fogyatékosság, hanem egy részképességzavar, amelynek fő tünete az olvasási képesség elmaradottsága az életkor, iskolázottság és az intelligencia alapján elvárható szinttől – írja a Wikipédia. A diszlexiásoknál gondot okoz a betűk, a szavak, avagy a számok felismerése, leírása, felcserélhetik a betűket, vagy éppen az ellenkező irányban olvashatják a szöveget. Sok esetben előfordul, hogy az elolvasott szöveget nem értik, rosszul adják vissza.

Orlando Bloom

Ki gondolta volna, hogy a jóképű sztár is diszlexiával küzd? Orlando Bloom mindössze hétéves volt, amikor megállapították nála a részképességzavart, ami pedig csak motiválta, hogy még keményebben dolgozzon – és teszi is ezt a mai napig.

Ez egy folyamatos küzdelem. Nekem nagyobb erőfeszítés elolvasni és megtanulni egy forgatókönyvet, mint a kollégáimnak

– mondta el egy korábban adott interjújában A Karib-tenger kalózai sztárja.

Orlando Bloom Forrás: AFP/Charley Gallay

Salma Hayek

A mexikói származású színésznő 12 éves volt, amikor családjával New Orleansba költöztek. A kislány részképességzavarára ekkor derült fény: mint ahogyan Salma Hayek erre a későbbiekben visszaemlékezett, nehezen ment neki az angol nyelv tanulása és olvasása. A sztár azonban később megtanult együtt élni diszlexiájával – és magával is kibékült.

Hollywoodban 40 fölötti nőnek lenni a legrosszabb. Én ezenfelül akcentussal beszélek, diszlexiás vagyok, sőt, alacsony és még dundi is. Mégis itt vagyok

– fogalmazott egy korábban adott interjújában.

Salma Hayek Forrás: AFP/Frazer Harrison

A zsenik „betegsége"?

Agatha Christie, Albert Einstein, Walt Disney és Pablo Picasso. Egy dolog egészen biztosan közös ebben a négy, saját hivatásában egyedülállóan zseniális emberben: mindannyian diszlexiások voltak. A Life.hu cikkéért kattints ide!

Steven Spielberg

Bár a színészeket és színésznőket felvonultató felsorolásunkból kicsit kilóg a világhírű filmrendező, mégis úgy véltük, érdemes megosztani Steven Spielberg dilemmáját a diszlexiával. A háromszoros Oscar-díjas rendezőnél ugyanis viszonylag későn, 61 éves korában állapították meg a részképességzavart.

Steven Spielberg Forrás: AFP/Mike Coppola

Olyan volt, mint egy hatalmas rejtély kirakósának utolsó darabja, amit éveken át magamban tartottam. Az iskola első két évében nem tudtam olvasni. Két év hátrányban voltam az osztálytársaimhoz képest. Átmentem azon, amin mindenki átmegy: cikiztek. Sokáig cikiztek. A cikizés pedig sok más iskolai problémához vezetett

– így emlékezett vissza iskolás éveire Steven Spielberg.

Keira Knightley

A brit színésznőnél már egészen kicsi korában megállapították a diszlexiát, aminek leküzdésében elmondása szerint Emma Thompson segített neki. Keira Knightley édesanyja, Sharman MacDonald ugyanis együtt játszott Thompsonnal az 1995-ös Értelem és érzelem című filmben, aminek forgatókönyvét anyukája hazavitte az akkor 6 éves kislánynak.

Keira Knightley Forrás: AFP/Dimitrios Kambouris

Hatalmas Emma Thompson-rajongó vagyok. Diszlexiás voltam, és anyám úgy segített, hogy azt mondta: Emma Thompson sem tudott olvasni, de már túl van rajta, szóval el kell kezdenem olvasni, mert Emma Thompson is ezt tenné!

– emlékezett vissza a GQ-nak adott interjújában a színésznő.

Tom Cruise

A többszörös Golden Globe-díjas színész szintén gyerekkora óta küzd diszlexiával. Emiatt az iskola is nehezen ment a sztárnak: Tom Cruise 12 év alatt 15 intézmény tanulója volt, és a mai napig gondot okoz neki az írás és az olvasás.

Be kellett gyakorolnom, hogyan összpontosíthatom a figyelmemet. Ezáltal nagyon vizuálissá váltam, és megtanultam, hogyan hozzak létre mentális képeket, amelyek segítenek az olvasott szöveg megértésében

– magyarázta egy korábban adott interjújában a színész.

Tom Cruise Forrás: AFP/Justin Tallis

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.