Túlzott óvatosság lenne az a tanács, hogy egy hasmenéses megbetegedés után, legalább két hétig ne menjünk strandolni? Te is elblicceled a tusolást, mielőtt beleugrassz a medencébe? A cikkünk után garantáltan ott fogsz állni a zuhanyzó előtt!

 

Sokkoló adatok, ugye?

Ha nem zuhanyozol le úszás előtt, akkor a testedről minden szennyeződést (olajat, testnedvet és izzadságot) beviszel magaddal a medencébe. Ez persze alapból még nem kellene, hogy ledöntsön minket a lábunkról, hiszen nem egy búra alatti, steril környezetben élünk. Ráadásul ha szervezetünk védekezőképessége is jól működik, akkor minden rendben. A modern vízszűrő rendszerek pedig tisztán tartják a medencét. Csakhogy ott vannak azok a baktériumok, amikkel már tényleg nem szívesen találkoznál a medencében. Ezeket a kórokozókat is mi juttatjuk be.

Ha nem zuhanyozol le úszás előtt, akkor a testedről minden szennyeződést beviszel magaddal a medencébeForrás: AFP
Tudtad?

A felnőttek átlagosan fél pohár vizet nyelnek le úszás közben. A gyerekek kétszer ennyit. Egy friss amerikai kutatásból kiderült, hogy:

- minden 4 felnőttből legalább egy ember, egy órával a hasmenés után már elmegy úszni (!)
- a felnőttek 52%-a soha nem zuhanyozik le úszás előtt
- a felnőttek 60%-a pisilt már a medencébe

Ha például négy felnőttből egy, már a hasmenés után egy órával beugrik a medencébe, akkor még a zuhanyzás ellenére is továbbadhatja a vírusos megbetegedést. Ezért nagyon fontos, hogy vírusos hasmenés után legalább két hétig ne menj strandolni, még akkor is, ha jobban érzed magad, és már nem jelentkeznek a betegség tünetei. Ki kell várni a 14 napot, hogy a szervezetből eltűnjenek a kórokozók. Csakis így lehet kivédeni, hogy másokat ne fertőzzünk meg, ha vírusról van szó.

Forrás: AFP
E.coli és Cryptosporidium parazita

Az E.coli baktérium elkapható a fertőzött vízzel, élelmiszerrel szájon át. A Cryptosporidium parazita a leggyakoribban oka a hasmenéses megbetegedéseknek. Hasmenést, émelygést, étvágytalanságot, hányást, gyomorfájást okoz, gyakran láz kíséri. A parazita hetekig képes megmaradni. Az antibiotikum nem használ, szóval meg kell várni a betegség lefolyását, és addig NE menj strandolni!

Még ha nem is vagyunk betegek...

Kellemetlen téma, de beszélni kell róla! Bizony a legtöbb medencébe kerül fekália. A felnőttek átlagosan 0,15 gramm ürüléket szállítanak be a medencébe egy strandolás alkalmával. Ez akkora súly, mint egy szem borsó. Ezért fontos, hogy minden székelés után használjunk bidét, vagy zuhanyzót (szappannal!), főleg strandolás előtt.

A felnőttek átlagosan 0,15 gramm ürüléket szállítanak be a medencébe egy strandolás alkalmávalForrás: Thinkstock

"A budapesti strandok és fürdők esetében mindenhol van a medencék előtt, mellett zuhanyzási és lábmosási lehetőség. Mi is nyomatékosan kérjük a strandolókat, hogy használják őket. A kötelezően beszerelt, jól beállított, modern vízforgató rendszereknek köszönhetően nagyon hamar eltűnik a medence vízéből a kórokozó. Vagyis tiszta vízben strandolhatunk, de ettől még lényeges, hogy mindenki letusolva menjen úszni" 

- mondja Czinege Szilvia, a Budapest Gyógyfürdő értékesítési és marketingigazgatója. "Ami ennél is fontosabb, az a gyermekmedencék kérdése. Sokszor látjuk, hogy a szülők befeküdnek a gyermekmedencébe. Ez nem helyes, nem higiénikus" - teszi hozzá a marketingigazgató. Mivel a babák szervezete sokkal érzékenyebb, ezért a szülők inkább álljanak a pancsoló baba mellett, fogják a kezüket, vagy üljenek ki a medence szélére, de ne feküdjenek bele.