A köztudatban a mai napig az él, hogy a szívinfarktus és az egyéb  keringési betegségek inkább a férfiakat érinti, pedig ez nem igaz. A nők 57 százaléka hal meg ma Magyarországon szívproblémák miatt, 43 százalékuknál pedig még csak mellkasi fájdalom sem utal arra, hogy nagy a baj - írja a Szívderítő nyomán az Origó. A Magyar Kardiológusok Társasága, illetve az általuk is alapított Pirosban a Nőkért mozgalom: arra hívja fel a figyelmet, hogy a nőknek is jobban oda kell figyelniük a kardiológiai problémára utalható tünetekre. 

A statisztikák szerint több nő hal meg keringési betegségek következtében, mint férfi. Hogy miért? A nőknél a klasszikus tünetek gyakran teljesen észrevétlenek, így ők sokszor késve kérnek szakszerű ellátást. Ráadásul magasabb a fájdalomtűrő küszöbük, így könnyebben hagynak figyelmen kívül akár komoly bajt jelző panaszokat is. Egy friss norvég kutatás szerint azoknak, akiknek magasabb a fájdalomküszöbük, gyakrabban lesz észrevétlen, úgynevezett csendes szívinfarktusuk azokhoz képest, akik kevésbé tolerálják a fájdalmat. 

Forrás: Dreamstime

"Teljesen megszokott, hogy a nő nemcsak gondoskodik a családjáról, de ő az, aki figyel az egészségükre is. Egészségesen főz, közben ostorozza a férjet, barátot, hogy menjen el az orvoshoz, viszi a gyereket, akár már egy méhcsípéssel is, magára viszont szinte egyáltalán nem figyel. Ahogy a környezete sem" - nyilatkozta dr. Masszi Gabriella, a Magyar Kardiológusok Társasága hypertónia munkacsoportjának vezetőségi tagja. 

"Bár a szívinfarktust klasszikusan a férfiak betegségeként kezeljük és a nőket az ösztrogén hormon is védi ettől a megbetegedéstől, idővel azonban rájuk nézve mégis fenyegetőbb a veszély - csak éppen
körülbelül 10 évvel később jelentkezik. Fiatalabb korban a dohányzás, a menopausa után pedig a hormonvédelem elvesztése, a magas vérnyomás, a cukorbetegség növeli a kockázatot" - tette hozzá. 

A cukorbetegségben szenvedőknél négyszeres, a magas vérnyomás esetében kétszeres az esélye a szívelégtelenség kialakulásának, illetve jelentősen nő az újbóli infarktus kockázata, miközben a túlsúly is komoly rizikófaktort jelent.