Alig pár évvel ezelőtt még nem nagyon lehetett hallani a lódarazsakról, látni meg pláne nem lehetett őket. Ma már egyre több lakott területet vesznek be, ahol a lakók nem is tudják, milyen félelmetes betolakodóval állnak szemben. Aki még nem látott lódarazsat, az is egyből felismeri: hatalmas, kb. 3 cm hosszú, nagy a potroha, és erőteljes a felépítése.

A lódarázs alapvetően nem támadó rovarfaj, de tisztában kell lenni pár fontos dologgal. Ősszel egyre több kertben jelenhet meg, mert vízszükségletének egy részét szívesen pótolja gyümölcsökből. Nagyon fontos, ha meglátunk egy ilyen darazsat, akkor ne próbáljuk meg lecsapni, mert ahogy érzékeli a veszélyt, egyből támad. Fullánkja visszahúzható, ezért nem csak egyszer csíp, hanem akár háromszor is megcsíphet valakit egymás után.

Életveszélyes lehet a lódarázs csípéseForrás: Thinkstock

Mérge olyan erős, hogy még allergiásnak sem kell lenni, hogy halálos legyen a csípése. Sőt! Egy igen intelligens darázsfajról van szó. Ha valaki fekete pólóban van, amikor megpróbálja leütni a darazsat, de nem sikerül neki, akkor az állat legközelebb megtámadja azt, aki ilyen színű ruhát visel. A darázs akkor is támadhat, ha valaki a fészek közelében van. Először megpróbálja az embert arrébb 'lökdösni', ha nem válik be, akkor jöhet a fullánk.

Tudtad?

- Egy lódarás csípése is halálos lehet, mivel legalább háromszor megszúrhat

- Három lódarázs megö egy lovat

- leginkább kisebb darazsakkal és méhekkel táplálkozik. Egy egész méhrajt képes eldtűntetni pár darás.

- Nincs nagyon természetes ellensége, ami írthatná

- FONTOS! Csípése fájdalmas és ijesztő, de a legjobb házi segítség a félbevágott vöröshagyma. Az ecet csak fertőtlenít, nem segít.

- Csípése esetén- főleg ha torok környéki azonnal orvosi segítséget kell hívni.