Nincs ellenfele a lódarázsnak

Forrás: Thinkstock -
halálos lódarázs
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Alig pár évvel ezelőtt még nem nagyon lehetett hallani a lódarazsakról, látni meg pláne nem lehetett őket. Ma már egyre több lakott területet vesznek be, ahol a lakók nem is tudják, milyen félelmetes betolakodóval állnak szemben. Aki még nem látott lódarazsat, az is egyből felismeri: hatalmas, kb. 3 cm hosszú, nagy a potroha, és erőteljes a felépítése.

A lódarázs alapvetően nem támadó rovarfaj, de tisztában kell lenni pár fontos dologgal. Ősszel egyre több kertben jelenhet meg, mert vízszükségletének egy részét szívesen pótolja gyümölcsökből. Nagyon fontos, ha meglátunk egy ilyen darazsat, akkor ne próbáljuk meg lecsapni, mert ahogy érzékeli a veszélyt, egyből támad. Fullánkja visszahúzható, ezért nem csak egyszer csíp, hanem akár háromszor is megcsíphet valakit egymás után.

Életveszélyes lehet a lódarázs csípése Forrás: Thinkstock

Mérge olyan erős, hogy még allergiásnak sem kell lenni, hogy halálos legyen a csípése. Sőt! Egy igen intelligens darázsfajról van szó. Ha valaki fekete pólóban van, amikor megpróbálja leütni a darazsat, de nem sikerül neki, akkor az állat legközelebb megtámadja azt, aki ilyen színű ruhát visel. A darázs akkor is támadhat, ha valaki a fészek közelében van. Először megpróbálja az embert arrébb 'lökdösni', ha nem válik be, akkor jöhet a fullánk.

Tudtad?

- Egy lódarás csípése is halálos lehet, mivel legalább háromszor megszúrhat

- Három lódarázs megö egy lovat

- leginkább kisebb darazsakkal és méhekkel táplálkozik. Egy egész méhrajt képes eldtűntetni pár darás.

- Nincs nagyon természetes ellensége, ami írthatná

- FONTOS! Csípése fájdalmas és ijesztő, de a legjobb házi segítség a félbevágott vöröshagyma. Az ecet csak fertőtlenít, nem segít.

- Csípése esetén- főleg ha torok környéki azonnal orvosi segítséget kell hívni.

Még nem játszhat Cserhalmi György, nem épült fel teljesenhttp://www.life.hu/drlife/20170911-meg-nem-jatszhat-cserhalmi-gyorgy.htmlCserhalmi György gerincműtéten esett át, de még most sem épült fel teljesen. Hiába számítottak rá a színházakban, sajnos még nem tud játszani. Dr. LifeFotó: Szabó Gábor - OrigoEgy magyar testépítő vallomása a szteroidokról - Videó!http://www.life.hu/drlife/20170910-egy-magyar-testepito-vallomasa-a-szteroidokrol-video.htmlNémeth István olyan dolgokról mesélt, amiről csak kevesen mernek... Dr. LifeOrigoFejős Éva büszke a szülés nyomaira http://www.life.hu/drlife/20170910-szereti-a-hegeit-fejos-eva.htmlFejős Éva már visszanyerte eredeti alakját, de természetesen, még nem elégedett önmagával. A császármetszés hegét azonban kifejezetten szereti magán. Dr. LifeOrigoMichael Schumacher szóvivője végre megszólalt a sportoló állapotárólhttp://www.life.hu/drlife/20170909-michael-schumacher-szovivoje-megszolalt.htmlSabine Kehm azért állt nyilvánosság elé, mert szerette volna tisztázni a közelmúltban felröppent híreket Michael Schumacher állapotáról. Dr. Life--Till Attila edzés közben megsérült - Fotó!http://www.life.hu/drlife/20170909-tilla-megserult-foto.htmlTilla hosszú ideje keményen edz, hogy formában tudja tartani testét. Ezúttal azonban meg is sérült... Dr. LifeOrigoOrrműtéte óta priapizmusban szenved Neven Ciganovic horvát modellhttp://www.life.hu/drlife/20170909-orrmutete-ota-priapizmusban-szenved-neven-ciganovic-horvat-instagram-modell.htmlA 45 éves Neven Ciganovicnál nem várt mellékhatással jár legutóbbi plasztikai műtéte. Bár nem először feküdt kés alá, erre nem számított. Dr. LifeOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.