Eddig nem ismert dolgok derültek ki a férfiak spermájáról: sokkal veszélyesebb, mint ahogy az eddig gondoltuk. A kutatókat is meglepte az eredmény. 

Azt eddig is tudtuk, hogy az óvszer használata nemcsak a nem kívánt terhesség megelőzése miatt fontos, hanem a szexuális úton terjedő betegségek elkerülése miatt is. Egy új kutatás szerint azonban annál is veszélyesebb a férfiak spermája, mint ahogy eddig gondoltuk. Kiderült ugyanis, hogy rengeteg vírust tartalmaz az ondó.

A férfiak spermája 27 vírust is tartalmazhatForrás: Northfoto

A Zika-vírus például hat hónapig is képes életben maradni a spermában, ennek a felfedezésnek a hatására kezdték el az Oxfordi Egyetemen vizsgálni, hogy mik találhatóak még a férfiak hímivarsejtjeiben. Legalább 27 féle vírus találtak, és legalább 11 olyat, amely képes túlélni a herékben is. A HIV-ről és a hepatitisről eddig is tudtuk, hogy szexuális úton is terjedhetnek, de az eredmények egy sor olyan vírusról derítették most ki ugyanezt, amikről eddig nem hittük ezt. Az egyelőre nem világos, hogyan képesek életben maradni a vírusok, de vannak olyan tényezők, amik ezt elősegítik: a legyengült immunrendszerű férfiak spermája például kellemes környezet a vírusok számára, de más szexuális úton terjedő betegség is elősegíti a túlélésüket. A vírusok ráadásul képesek megváltoztatni a spermium DNS-ét, ezáltal a születendő gyerekeknél is örökletes betegségeket idézhetnek elő. A kutatók azonban arra figyelmeztetnek, hogy rengeteg vizsgálatot kell még lefolytatniuk ebben a témában ahhoz, hogy minden világossá váljon a számukra – írja az iflscience.com.