Mit tehetünk a pánikroham ellen?

Forrás: Shutterstock -
pánikroham pánikbetegség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Erős szívdobogás, izzadás, halálfélelem - ezek mind a pánikroham jelei. A félelmetes jelenség 15 percig is eltarthat, amit nagyon nehezen vészelnek át a pánikbetegek.

Mi is az a pánikbetegség?

A pánikbetegség olyan pszichiátriai jelenség, amely váratlanul fellépő, intenzív rohamokban tör rá az emberre. A rohamok alatt megfigyelhető az irreális halálfélelem. A pánikbetegek szervezete közvetlen fenyegetéstől mentes környezetben és szituációban produkálja a "támadj vagy menekülj" ösztönös vészreakcióit. Fontos megfogalmazni, hogy a pániknak vannak előzményei. Egyrészt a beteg életében nagy valószínűséggel felfedezhetőek olyan események, amelyek próbára teszik az idegrendszerét, de fontos tudni: mindentől függetlenül a szorongás a hangsúlyos tényező, és a rohamokat nem lehet aktuális életeseményekhez szorosan hozzárendelni. A szorongás mellett a kimerültség, a stressz is kiváltó tényező lehet. Állhat a háttérben azonban egy anyagcserezavar is, amely elsősorban a szerotonin hiányával függ össze.

A pánikbetegek szervezete közvetlen fenyegetéstől mentes környezetben és szituációban produkálja a "támadj vagy menekülj" ösztönös vészreakcióit Forrás: Shutterstock

Ha pánikbetegség tüneteit érzed magadon, fordulj szakemberhez!

Próbáld megszüntetni a szorongást az életedben, és amennyire tudod, csökkentsd a stresszt! Íme egy 3 perces videó, amely segíthet neked a pánikrohamok alatt:

Milyen tünetei vannak a pánikbetegségnek?

- Rohamokban jelentkező légszomj, fulladás ("nem kapok levegőt") érzése.
- Gyors szívverés.
- Hányinger, zsigerérzés (mintha megmarkolná egy láthatatlan kéz a zsigereket).
- Szédülés, ájulásérzés.
- Tájékozódási képesség elveszítése (hirtelen nem tudja, hol van), bizonytalanság, döntésképtelenség.
- Remegés, reszketés.
- Izzadás és/vagy hidegrázás, heves bőrpír, forróságérzés.
- Mellkasi fájdalom, nyomás, szorítás (ráült valaki a mellkasomra érzés).
- Paresztéziák ("nem érzem a testem"), zsibbadás.
- Az önkontroll elveszítésétől, valamint a megőrüléstől való félelem.
- Éles, mindent elfedő halálfélelem.

Önkéntes magyar egyetemisták tanítanak idegen nyelveket a beteg gyerekeknek http://www.life.hu/drlife/20171018-magyar-egyetemistak-tanitjak-a-beteg-gyerekeket.html„Hidat képzünk a külvilág és a beteg srácok és lányok között" – ezt mondják magukról az Amigos Alapítvány tagjai. A csupa egyetemistából álló csapat immár három éve segíti a kórházpedagógusok és a pszichológusok munkáját. Hogyan indultak, és milyen céljaik vannak? Erről is beszélgettünk velük. Dr. LifeOrigoEgy pánikbeteg nő története: "Arra vágytam, hogy szervi problémám legyen, mert az megfogható"http://www.life.hu/drlife/20171021-egy-panikbeteg-no-tortenete.htmlA pánikrohamok során az emberek halálfélelmet éreznek, Most egy pánikbeteg olvasónk történetét olvashatjátok.Dr. LifeKínok között: feleslegesen operálták le ennek a nőnek a melléthttp://www.life.hu/drlife/20170922-fertozesek-es-szornyu-borbetegsegek-miatt-leoperaltak-a-mellet.html„Úgy nézett ki, mintha a testemet valami belülről felfalná" - ezt June Pecce mondta, aki egy rutin-szűrővizsgálat után 4 héttel már az életéért küzdött, mert egy rejtélyes betegség miatt elhalt a mellén a szövet. Dr. LifeOrigoCukorbetegséggel és asztmával harcol Erdős Viola, az X-Faktor versenyzőjehttp://www.life.hu/drlife/20171012-ezekkel-a-betegsegekkel-harcol-erdos-viola-az-x-faktorbol.htmlCukorbetegség és asztma – ezek nehezítik Erdős Viola mindennapjait. Amit kevesen gondolnának, hogy a cukorbetegségének egyes szövődményei kihatással vannak a hangjára is. A lány azt mondja, gyakran érzi magát úgy, mintha egy ördögi körbe került volna. Dr. LifeOrigoKamaszok a nőgyógyásznál – ezekkel a problémákkal keresik fel legtöbbször az orvosokathttp://www.life.hu/drlife/20170925-kamaszok-a-nogyogyasznal.htmlVannak olyan régiók, ahol a HPV-ről még mindig veszélyesen keveset tudnak a kamaszok. Gyakran az interneten próbálják meg „kinyomozni”, hogy mi lehet a bajuk, és nem fordulnak időben nőgyógyászhoz. Problémák és betegek a gyermeknőgyógyászaton 2017-ben. Dr. LifeOrigoVan olyan kerekesszékes, aki évekig nem jön ki az otthonábólhttp://www.life.hu/drlife/20170922-kerekesszekesek-elete-a-rehabilitacio-utan.htmlBalesete előtt még elfordította a fejét, ha meglátott az utcán egy kerekesszékest, ma Csángó Dani az egyik élharcosa annak, hogy a lehető legtöbb platformom elinduljon egy párbeszéd a fogyatékossággal élők és a nem fogyatékos emberek között. Dr. LifeOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.