A norovírus rendkívül erős hasmenéssel, és hányással járó vírusos megbetegedés, ami ellen szinte csak egyetlen védekezési forma ismert. Eláruljuk, hogy melyik a leginkább veszélyeztetett korosztály, ahogyan azt is, hogy miért kell mondókát szavalni a kézmosás alatt.

Az őszi, téli hidegben az egyik legveszélyesebb gyomorbetegséget a norovírus okozza. A tünetek között szerepel a hirtelen fellépő hasmenés, az erős betegségérzés, általános gyengeség, hányinger, láz, gyomorfájdalom, fejfájás, láz és görcsök. A betegség nagyon hamar leteríti a lábáról a beteget, és legalább 3-4 napra szükség van, míg a tünetek enyhülnek, az ember állapota javulni kezd.

A norovírus tünetei közt szerepel a hirtelen fellépő hasmenés, általános gyengeség, hányinger, láz, gyomorfájdalom, fejfájás és láz isForrás: Shutterstock

Ennek ellenére, a norovírus sokáig ott marad a gyomrunkban és a beleinkben!

Ráadásul egy gyorsan terjedő, erősen fertőző betegségről van, aminek a legkritikusabb időszaka az első 48 óra a megfertőződés után. Azt tanácsolják a szakorvosok, hogy a javulás után, sem árt még néhány napig kerülni a szilárd táplálékot, az ingerelt állapotban lévő gyomor- és bélnyálkahártya ugyanis ilyenkor könnyebben tud regenerálódni. Ha visszatérhetünk a szilárd ételekhez, ne terheljük meg a gyomrunkat. A fertőzés utáni egy hétben főtt rizs, főtt krumpli, nem fűszeres csirke-, vagy zöldségleves fogyasztását javasolják.

A télen hódító norovírusra nem hat az antibiotikum, így az egyetlen gyógymód, ha lelassítunk, átvészeljük és kipihenjük, amíg a tünetek enyhülnek. A hányás és az erős hasmenés miatt, jelentős folyadékveszteségen megy át a szervezetünk. Ezt pótolni kell, amire a legjobb a sima víz és a tea.
Azonkívül, hogy télen a leggyakoribbak az ilyen jellegű megbetegedések, azt is fontos tudni, hogy a leginkább veszélyeztetett helyek: az iskolák, óvodák, kórházak és az idősek otthonai.

A télen hódító norovírusra nem hat az antibiotikum, így az egyetlen gyógymód, ha lelassítunk, és sok vizet fogyasztva kipihenjük a betegségetForrás: Shutterstock

A vírust általában egyik ember adja tovább a másiknak, például koszos kézzel fog meg kapaszkodót a buszon, vagy egy tányért a menzán. De terjedhet cseppfertőzéssel is.

A legjobb, és talán egyetlen védekezés, a hosszú, alapos szappanos kézmosás. A kézfertőtlenítő bizonyos esetekben hatásos, de mivel nem pusztítja el ezeket a vírusokat, így annak használata nem nyújt védelmet. A szakemberek figyelmeztetnek, hogy a kézmosás akkor megfelelő, ha legalább 20 másodpercig tart. Gyerekeknek mondjuk azt, hogy kézmosás közben énekeljék el az „Elvesztettem zsebkendőmet" című dalt, mire a végére élnek, pont letelik az idő.