„Na, ott szűrik a HIV-eseket"

Forrás: Shutterstock -
HIV-teszt HIV HIV vírus HIV-fertőzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
„Na, ott szűrik a HIV-eseket. Ja, ott vannak a drogosok, meg a r****ok.” – erre a beszélgetésre lettem figyelmes a napokban, amikor a villamoson zötykölődtem. Mondjuk, valóban ott van ingyenes HIV-szűrés a fővárosban, de az előítéletek, amik kijöttek a fiatalok száján, elég félelmetes jövőképet mutatnak.

Mert HIV-szűrésre nem csak azoknak ajánlatos rendszeresen részt venniük, akik vénás drogfogyasztók, vagy örömlányok. Ennek olyan alapinformációnak kellene lennie, mint annak, hogy 2X2 négy. Abban mindenképpen előrelépés tapasztalható, hogyha valaki a neten próbál meg anonim HIV szűrési lehetőséget felkutatni, akkor gyorsan megtalálja, amit keres. Nem mindegy viszont, hogy mikor végeztetjük el a tesztet. Az úgynevezett „ablak periódusban", a HIV vírus jelenlétét semmilyen laboratóriumi vagy egyéb eljárással nem lehet kimutatni. Ez az időszak a fertőződést követő 3-4 hétig tart. Ez azt jelenti, hogy egy esetleges fertőzési kockázat után minimum 3 hetet kell várni a teszt elvégzésével. Bár kimutatni ebben a két hétben még nem lehet, de a vírus hordozója már ez idő alatt is továbbadhatja a fertőzést.

Ajánlatos részt venni HIV-szűrésen azoknak is, akik aktív szexuális életet élnek és sűrűn váltogatják partnerüket Forrás: Shutterstock

Hol? Hogyan? Mennyiért?

A SOTE Bőrgyógyászati Klinikáján a HIV szűrés ingyenes és anonim, az eredményt pedig 10 napon belül megkapod. A tévhitekkel ellentétben nem kell TB-kártyát felmutatni. Ugyanitt végeznek egyébként szifilisz, valamint Hepatitis A-B-C vírus szűrést is, de ezekhez már kell valamilyen személyazonosító igazolvány.

A Karolina úton található Anonim AIDS Tanácsadónál, minden munkanapon végeznek HIV tesztet és HIV gyorstesztet. A sima (vérvételi) teszt itt is ingyenes, eredmény 7-10 nap alatt várható. Sürgősségi gyorstesztet csak a Karolinán, ennek ára 3.000 forint.

Bár a szűréseken, a különböző társadalmi rétegek egyre szélesebb körben jelennek meg, a fertőzési láncok felszámolásában rosszabbul állunk. „Bár nem szeretnék általánosítani, de elmondható, hogy a promiszkuitás, tehát a gyakori partnerváltás, és a szexuális úton terjedő fertőzések kéz a kézben járnak, ez hozzájárul ahhoz, hogy egy fertőzött betegből robbanásszerűen legyen 2-4-8 és így tovább" – mondja Dr. Tamási Béla, a SOTE Bőrgyógyászati Klinikájának bőr- és nemibeteg-gyógyász orvosa.

„A HIV, és nemi úton terjedő betegségek esetében is az az elsődleges, hogy ezeket a fertőzési láncokat megszakítsuk. Csakhogy a HIV esetében ez szinte lehetetlen. Egy pozitív eredmény után nagyon nehéz felmérni, hogy mikor fertőződött meg valaki, a legtöbb ember ugyanis nem emlékszik rá. Így azt sem tudjuk, hogy milyen időszakot kellene felölelni az érintettek felkutatásához. A különböző párkereső applikációk, és online lehetőségek terjedésével pedig még kevesebb az esély arra, hogy felkutassunk egy esetlegesen megfertőződött személyt. Ma már az emberek gyakran el sem kérik egymás telefonszámát, vagy nevét, ha beleugornak egy kalandba” – mondta a szakorvos, aki pozitív változást figyelt meg azonban abban, hogy mennyire azonosítják az emberek a HIV-vel élőket, a vénás droghasználókkal, a prostituáltakkal, vagy a melegekkel. „Ma már kevésbé jellemző, hogy csak az említett populációhoz társítják a HIV-et. Sőt a szűréseken is egyre több csoportból megjelennek az emberek. A résztvevők száma december 1-én (az AIDS világnapja – a szerk.) érezhetően megugrik. Ilyenkor olyanok is elmennek szűrésre, akik nem járnak rendszeresen, vagy még soha nem is voltak."

A gyakori partnerváltás, és a szexuális úton terjedő fertőzések kéz a kézben járnak Forrás: Shutterstock

Értesítsd a partneredet!

Ezzel az online partner-értesítő rendszer segítségével, a nemi úton terjedő fertőzéssel (HIV, szifilisz, gonorrhoea/tripper) diagnosztizált pácienseknek lehetőségük van arra, hogy a rendszeren keresztül anonim üzenetet küldjön korábbi szexpartnereiknek, akiket így szűrni és kezelni is tudnak a szakemberek.

A kérdés az, hogy min lehetne változtatni, hogy emelkedjen a szűrésen résztvevők száma. „Az irány így is jó, de abban látok még lehetőséget, ha a teszteket kiszakítjuk az orvosi, rendelői környezetből. Most is vannak efféle kezdeményezések, de még több fesztiválon, vagy külsős helyszínen kell megteremteni a lehetőséget az anonim vizsgálatokra."- folytatja Dr. Tamási Béla, aki azonban valamitől mindenkit óva intene. „A HIV tesztek otthoni használatát nem igazán támogatom. Hiszen ha valaki egyedül van otthon, és az eredmény reaktív lesz, az a fajta pszichés pofon, és az azonnali lelki vagy akár szakmai segítség hiánya tragédiához vezethet."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.