A cukorbetegségnek alapvetően kettő típusa van, valamint érdemes külön említeni a terhességi cukorbetegséget is. Melyiknek milyenek a tünetei? Miért éri meg az életmódváltást választani, és kik a leginkább veszélyeztetettek? Diabétesz-kisokos!

1-es típusú cukorbetegség

Az 1-es típusú cukorbetegségben érintettekről általánosan elmondható, hogy nem feltétlenül elhízottak. Esetükben, ha nem kapnak időben inzulint, akkor viszonylag gyorsan rossz állapotba, akár kómába is kerülhetnek.

Az 1-es típusú cukorbetegségnek két különböző típusát különböztetjük meg, az egyik az autoimmun, a másik az idiopátiás, vagyis az ismeretlen eredetű. A betegek jellemzően egész életükben inzulinra szorulnak. Tüneteket tekintve ennek a típusnak az egyik sajátossága, hogy az érintettek gyakran és sokat isznak, valamint hirtelen fogyás lép fel náluk.

Az érintettek gyakran és sokat isznak, valamint hirtelen fogyás lép fel náluk.Forrás: Shutterstock

2-es típusú cukorbetegség

Ellentétben az 1-es típussal, a 2-es típusú cukorbetegség többnyire túlsúlyos embereknél, illetve nem elhízott, de inzulinrezisztens felnőtteknél jelentkezik. Rémisztő adat, hogy az elmúlt 12 évben csaknem megduplázódott Magyarországon az 2-es típusú cukorbetegek száma.

Ha a tüneteket nézzük, akkor egy igazán alattomos betegség rajzolódik ki előttünk, hiszen gyakran csak akkor veszik észre, amikor már kialakultak a szövődményei. Elmondható, hogy 2-es típusú cukorbetegség esetében, romlik a látás és a vesefunkció is. Diagnosztizáláshoz mindenképpen laboratóriumi vérvétel szükséges.

Diagnosztizáláshoz mindenképpen laboratóriumi vérvétel szükséges.Forrás: Shutterstock

Amennyiben időben felismerik, úgy inzulinkezelésre rendszerint már nincs szükség, ugyanakkor elengedhetetlen az életmódváltás, a diéta és a testmozgás. Általában ezek, valamint a gyógyszerek hatására a testsúly csökken, a 2-es típusú cukorbetegség pedig sok esetben vissza is fejlődik.

Terhességi cukorbetegség

A terhesség alatti diabétesz többször fordul elő a túlsúlyos terhes nők között, mint a normál súlyúaknál. A cukorterheléses vizsgálatot, a várandósság 24–28. hete között végzik. Ekkor derülhet fény a terhességi cukorbetegségre, vagy a csökkent glükóztoleranciára.

A terhességi cukorbetegség azonban nem csak a kismamára káros. Mivel a magzat is alkalmazkodik az anya magas vércukorszintjéhez, így több inzulint termel. Emiatt viszont hatalmasra nőhet a baba. A magas vércukorszint a méhlepény ereit is károsítja, így a magzat sokszor nem kap elég oxigént.
Bármennyire is rémisztő méretékben nő a terhességi cukorbetegek száma, tíz kismamából csak négy változtat az étkezési szokásain, ha megtudja, hogy várandós.

Mit, mennyit mikor?

Tévhit, hogy diabéteszes emberek sokkal kevesebbet ehetnek, mint az egészség társaik. Alapvetően arról van szó, hogy kevesebbet, de többször és rendszeresen kell étkezniük. A szakértők nem javasolják, hogy 50 grammnál több szénhidrátot jutassanak egyszerre a szervezetükbe. Ugyanis az ettől magasabb tömegű szénhidrátbivetelt, még az inzulin is nehezen tudja kezelni.