Tél végén-tavasz elején még mindig gyakoriak lehetnek a kellemetlen megfázások, a bedugult orr, a kaparó torok. Szabó Gyuri bácsi, a bükki füvesember gyűjtött össze néhányat azokból a gyógynövényekből, amelyek segítenek gyorsan kilábalni a megfázásos megbetegedésekből. Ha bodza, menta és kakukkfű van otthon, már sokat tettünk a megelőzésért!

A téli hónapokban lemerült immunrendszert csipkebogyó, kakukkfű és fürtös menta teákkal erősíthetjük meg. Akár váltogathatjuk is ennek a három gyógynövénynek a fogyasztását, mindegyik kiváló hatással van az immunrendszerünkre. Ne feledjük, szemben a gyógynövényből készült teák többségével, a csipkebogyót ne forrázzuk, csak hideg vízben áztassuk 3-4 órán át, mert a 60 fok feletti vízben a gyümölcsben található C-vitamin elbomlik. Ezeket a teákat hígítva már 2 éves kortól gyerekeknek is adhatjuk.

De mit tegyünk, ha a megelőzéssel elkéstünk, és már a köhögés, a nátha, a láz jelei mutatkoznak? A bodza izzasztó hatású gyógynövény, ezzel segíti a gyógyulási folyamat felgyorsulását. Akárcsak a szörphöz, gyógyteához is a bodza virágát használjuk fel.

Jó, ha mindig van otthon egy kis kamillaForrás: pixabay.com

Inhalálással a makacs nátha ellen

Makacs nátha esetén az inhalálás ad megkönnyebbülést a betegnek. Az inhalálásra előkészített vízbe számos gyógynövényt tehetünk, amelyek mind a légutak megtisztításán dolgoznak, így a széles körben ismert kamilla mellett bodzát, fürtös mentát, szurokfüvet és kakukkfüvet is.

Ne engedjünk a köhögésnek!

Az elhúzódó köhögésnek is számos gyógynövény lehet hatékony ellenszere. Arra azonban ügyeljünk, hogy száraz köhögés ellen bodzavirágot, szurokfüvet vagy apróbojtorjánt használjunk, hurutos köhögés esetén pedig például hársfavirágból vagy kakukkfűből készített teát igyunk.

Sokat segít a megfelelő inhalálásForrás: Thinkstock

Cickafarkkal és kamillával a felfázás ellen

A nőket gyakran érintő kellemetlen probléma a felfázás. Ha megelőznünk nem sikerül, a gyulladáscsökkentő gyógynövényekből készült teák segítenek, hogy mihamarabb túlléphessünk ezen a kellemetlenségen. A cickafarkból készült tea számos más női betegség ellenszere is, de ugyanígy segíti a gyulladás megszüntetését a kamilla és a diólevél is.

Családi hagyomány és szakértelem
A bükkszentkereszti Szabó Gyuri bácsi, a legendás bükki füvesember neve mára összeforrt a gyógynövényes gyógyítással. A 90 esztendős korában is aktív természetgyógyász 150 féle gyógynövényt ismer és alkalmaz. Egyedi receptúra alapján ezekből a gyógynövényekből készülnek gyógyteái, Györgytea néven.
Gyuri bácsi nagyanyjától, a tapasztalt sajókazinci javasasszonytól tanulta meg a gyógynövények kedvező hatásait. Ezt a tudást lányának, Lopes-Szabó Zsuzsának adta tovább. aki gyakorlott fitoterapeutaként képviseli a nemes ügyet és vezeti a Györgytea vállalkozást.