Az inzulinrezisztencia nem játék, ezért fontos tudnunk, hogy milyen jelei vannak ennek a betegségnek. Íme, az öt leggyakoribb. 

Az inzulin fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésében, hiszen ennek a hormonnak lényeges szerepe van a vércukorszint szabályozásában, és abban, hogy a sejtjeinkbe kerüljön az azokat tápláló cukor. Inzulinrezisztencia esetén a sejtek nem jutnak elegendő tápanyaghoz, ami komoly probléma, és ha nem észlelik időben, akár cukorbetegséghez is vezethet. A probléma az, hogy sokszor nem ismerik fel időben, és habár a tünetek emberenként változhatnak, íme, az öt leggyakrabban előforduló jel.

Fáradékonyság
Az inzulinrezisztenica egyik jele lehet a kimerültség, fáradékonyság, de nemcsak általános fáradékonyságról beszélünk, hanem evés után jelentkező álmosságról is.

Megnövekedett étvány
Ha szinte egész nap késztetést érzünk arra, hogy valamit bekapjunk, az is lehet az IR egyik tipikus tünete. Ha az állandó éhségérzet nem csillapodik, érdemes ezt is egy jelnek venni. 

Az inzulinrezisztencia nem játékdreamstime

Menstruációs problémák
Gyakori a nőknél, hogy az inzulinrezsitencia következtében rendszertelenné válik a menstruáció. De nemcsak rendszertelen lehet, ki is maradhat, bár a hormontartalmú fogamzásgátlók elfedhetik ezt a tünetet. 

Túlsúly
Az elhízás az egyik fő jel, és nem véletlenül. A túlsúly miatt is lehet valaki inzulinrezisztens, de az is lehet, hogy éppen emiatt alakult ki felesleg – ez egy ördögi kör. Főként az alma típusú elhízásnál kell gyanakodni.

Koncentrációs zavar, rossz közérzet
Természetesen bárkivel előfordulhat, hogy olykor nehezen koncentrál vagy nem túl vidám a hangulata, ám ha tartósan fennáll a rossz közérzet, koncentrációs zavarok és egyfajta belső nyugatlanság, akkor érdemes orvoshoz fordulni, hogy visszanyerjük az egyensúlyt.