Kíváncsi vagy rá, milyen betegségekre utalhat a vizeleted színe? Eláruljuk!

Egy friss kutatás szerint 6 idős emberből mindössze egy ellenőrzi rendszeresen a vizelete színét. Pedig fontos lenne, hogy gyakrabban tegyék, ez ugyanis egészségi állapotunkról is árulkodik – írja a DailyMail.

Nézzük, melyik szín mit jelent!

Világossárga

A világossárga a vizelet ideális színe, azt jelzi, hogy hidratáltak vagyunk. Ha a kelleténél világosabbá válik, akkor sincs valószínűleg nagy baj, csupán túl sok folyadékot ittunk az elmúlt időszakban.

Sötétebb sárga

A borostyános árnyalatú, sötétebb sárga vizelet arról árulkodik, hogy dehidratáltak vagyunk. Figyelmeztető jel, hogy több folyadékot kell innunk.

Betegségekről is árulkodhat a vizeletedForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Daniel Karmann

Zöld

Bár első ránézésre riasztó lehet a zöld vizelet, nem feltétlenül jelez bajt. Előfordulhat például akkor, ha zöld árnyalatú zöldségeket fogyasztottunk előtte, például spárgát. Emellett gyógyszerek mellékhatásaként is jelentkezhet.

Ritka esetben olyan genetikai betegséget jelent, amely túlságosan magad kalciumszintet okoz a vérben.

Piros

Vöröses árnyalatú vizelet akkor fordul elő, ha korábban céklát fogyasztottunk – ezért nem kell megijedni tőle. Persze jelezhet betegséget is, amennyiben a színét a vér okozza. Fertőzések és rákos megbetegedés jele is lehet.

Ha nem tudod az okát a vörös vizeletnek, feltétlenül fordulj orvoshoz.