Ennyi sót kellene bevinnünk egy nap

Forrás: Shutterstock -
bevitel kutatás egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A napi elfogyasztott só ajánlott mennyisége körülbelül hat gramm, de egy új kutatás szerint ez túl kevés. Kiderült, mennyi az egészséges mennyiség. 

Évek óta megosztja az orvosokat az a kérdés, hogy mennyi sót kellene fogyasztani egy nap. Eddig az volt az általános álláspont, hogy napi 6 grammnál nem szabad többet bevinni, azonban egy új kutatás szerint ez kevés. A McMaster Egyetem 21 országban végzett tanulmányt a só beviteléről, melyben 95 ezer ember nátriumszintjét figyelték meg és azt, hogy a következő öt-kilenc évben kaptak-e szívrohamot vagy stroke-ot.

Ennyi sót kellene fogyasztanunk Forrás: Shutterstock

Azt találták, hogy a nagyon sok só fogyasztása (több mint 12,5 g), bizony megnövelheti a szívbetegségek és a stroke kockázatát legalábbis a magas vérnyomással rendelkezők körében, de a túl kevés (kevesebb, mint 7,5 g) fogyasztása is ugyanolyan veszélyes. Ezt állítja Andrew Mente professzor. A kutatásból arra jutottak, hogy a napi átlagos 6 grammnyi sóbevitel túlságosan kevés, hiszen a nátriumra feltétlenül szüksége van a szervezetünknek, 7,5 és 12 gramm között volna a só fogyasztásának egészséges mennyisége – írja a Daily Mail.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.