Gyógyszeres kezelés esetén sokakban felmerül a kérdés, vajon ihatnak-e alkoholt a szükséges készítmények mellett. Főleg akkor okoz ez problémát, ha hosszútávú kezelésről van szó. Mutatjuk, melyek azok a gyógyszerek, melyek mellett soha nem szabad inni.

Az Egészségkalauz cikke szerint vannak olyan gyógyszerek, melyek mellett tilos alkoholt fogyasztani. 

Egyes mikrobaellenes szereknél például szigorúan tilos az ivás. Ha metronidazol hatóanygú készítményt írnak fel nekünk, akkor minden alkoholt tüntessünk el al akásból. Ha mégis egy pohár bor mellett döntünk, hányinger, hányás, fejfájás, kipirulás is felléphet. A fokozott gyomorsavtermelés és reflux kezelésére használt készítmények mellett is tilos az alkohol.

Vigyázzunk, ha nem szabad alkoholt fogyasztni, ne fogyasszunk!Forrás: Shutterstock

Amikor olyan gyógyszereket szedünk, melyek a központi idegrendszeren keresztül fejtik ki hatásukat, akkor is szigorúan kerülni kell az alkoholt. Ezek például az altatók, nyugatatók, epilepszia kezelésére használt gyógyszerek, antidepresszánsok, antipszichotikumok. Súlyos esetben életveszélyes légzésleállás és keringési zavarok is felléphetnek.

Emellett az anginás szívbetegek által szedett glicerin-trinitrát hatású szerek mellett is tilos az alkoholfogyasztás, mert szédüléshez és ájuláshoz is vezethet.