Még ősszel is találhatunk szúnyogot a lakásban, amelyek nagyobb kellemetlenséget is okozhatnak egy kis bőrpírnél. Az utóbbi években három új szúnyogfaj vert gyökeret hazánkban. 

Legalább három, hazánkban korábban ismeretlen szúnyogfajjal kell ma már együtt élnünk – kezdi cikkét a Bors. Utánajártak, mi kell ahhoz, hogy jövőre kevesebb szúnyoggal legyen dolgunk, és milyen kárt okozhatnak a csípésükkel az állati és az emberi szervezetben.

A koreai szúnyog, a tigrisszúnyog és a bozótszúnyog a nemzetközi áruszállításnak köszönhetően jutott el Magyarországra. Ma már velük is számolnunk kell. 

Végzetes is lehet a szúnyogcsípésForrás: Photographer: James Gathany

„A hideg tél nem kedvez nekik, egy nagyjából egyhetes mínusz 20 fok körüli fagy kellene ahhoz, hogy elpusztuljanak. Sajnos a temetők környéke tökéletes túlélőhely nekik. A lárváknak ugyanis szükségük van édes vízre, a temetői vázákban pedig mindig van friss víz” – mondta a Borsnak Víg Károly entomológus. Azt is elárulta, szerinte a tigrisszúnyog a legrosszabb, ezek terjesztik az ember számára is veszélyes chikungunya-, a dengue- és a sárgalázat. 

Azt még egyelőre nem tudni, hogy miután megtelepedtek, milyen kórokozókat és milyen sikerrel tudnak átadni. A Pécsi Tudományegyetemen végzett első vizsgálatok során több mintából is kimutatták például a bőrférgességet okozó élősködőt. Ez a kutyafélék parazitája, emberben nem tud kifejlődni, de komoly gyulladást okoz például a bőrben vagy a szemben. 

Fodor László professzor, a Magyar Zoonózis Társaság elnöke elmondta a lapnak, hogy jelentős növekedés észlelhető a nyugat-nílusi lázzal kapcsolatban. Az emberi és állati megfertőződések száma is nőtt. Bár ezek még mindig ritka esetek, de végzetes lehet, mert a csípés agyvelő- vagy agyhártyagyulladással is járhat.