Bizonyos vérnyomáscsökkentő szerek szedése hosszú távon tüdőrákot okozhat

Forrás: Shutterstock -
kutatás daganat vérnyomáscsökkentő vérnyomás tüdőrák
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Megdöbbentő eredménnyel zárult egy kutatás: bizonyos vérnyomáscsökkentő gyógyszerek szedése hosszú távon tüdőrákot okozhat.

Kiderült, hogy az angiotenzin-konvertáló enzimgátlókat (ACEI) tartalmazó gyógyszereket szedő betegeknél a tüdőrák kockázata magasabb, mint egy másik vérnyomáscsökkentő gyógyszert, az angiotenzin receptorblokkolót (ARB) szedőknél – számolt be róla a Faktor. A kockázat különösen azoknál magas, akik már legalább öt éve szedik a gyógyszert.

Erre az eredményre a McGill Egyetem kutatói jutottak. A szakemberek 20 éven keresztül vizsgálták egymillió, vérnyomáscsökkentőt szedő brit egészségi állapotát, és ez idő alatt összesen 7952 páciensnél diagnosztizáltak tüdőrákot. Ez után állapították meg, hogy az ACEI alkalmazása 14 százalékkal növeli a daganat kialakulásának esélyét.

A kép csak illusztráció Forrás: Shutterstock
Drogfüggőségéről vallott Aureliohttp://www.life.hu/drlife/20181109-drogfuggosegerol-vallott-aurelio.htmlA ValóVilág egykori sztárja, Aurelio őszintén vallott élete azon időszakáról, amikor még drogfüggő volt. Dr. LifeOrigoKálloy Molnár Péter napokig volt kórházban, életmódot kell váltaniahttp://www.life.hu/drlife/20181109-kalloy-molnar-peter-napokig-volt-korhazban-eletmodot-kell-valtania.htmlA Budapesti Operettszínház öltözőjében lett rosszul nemrégiben Kálloy Molnár Péter. Mentőt hívtak hozzá, most elmondta, mi is történt vele, és milyen életmódváltásra szorul. Dr. LifeOrigoErről árulkodik az orr váladékának színehttp://www.life.hu/drlife/20181108-errol-arulkodik-az-orr-valadekanak-szine.htmlKíváncsi vagy rá, milyen betegségekre utalhat az orrod váladékának színe? Olvasd el cikkünket és kiderül! Dr. Life--Palotás Petra 25 kilót hízott inzulinrezisztenciája miatthttp://www.life.hu/drlife/20181108-palotas-petra-25-kilot-hizott-inzulinrezisztenciaja-miatt.htmlPalotás Petra elárulta, inzulinrezisztenciája miatt 25 kilót hízott. Dr. LifeOrigoCukorbetegsége miatt fogyott 18 kilót Varga Ferihttp://www.life.hu/drlife/20181106-cukorbetegsege-miatt-fogyott-18-kilot-varga-feri.htmlVarga Ferinek három hónap alatt sikerült 18 kilót fogynia. Remekül néz ki, a nők is odáig vannak érte. Dr. LifeOrigoMínusz 20 fok kellene ahhoz, hogy elpusztuljanak a veszélyes szúnyogok http://www.life.hu/drlife/20181106-minusz-20-fok-kellene-ahhoz-hogy-elpusztuljanak-a-veszelyes-szunyogok.htmlMég ősszel is találhatunk szúnyogot a lakásban, amelyek nagyobb kellemetlenséget is okozhatnak egy kis bőrpírnél. Az utóbbi években három új szúnyogfaj vert gyökeret hazánkban. Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.