Az infektológus szerint négyezer HIV-fertőzött nem tud a betegségéről hazánkban

Forrás: Shutterstock -
betegség AIDS világnap megelőzés HIV-fertőzöttség AIDS infektológus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Még mindig fontos az AIDS-szűrés elvégzése, hiszen négyezer HIV-fertőzött nem tud a betegségéről Magyarországon, az új hordozók pedig ebből a körből kerülnek ki - hívta fel a figyelmet Szlávik János, a Dél-Pesti Centrum Kórház infektológus főorvosa a szombati AIDS elleni világnap alkalmából.

Szlávik János, a Dél-Pesti Centrum Kórház infektológusa az M1 csatornán pénteken azt mondta, körülbelül kétezer ember tudja, hogy HIV-fertőzött Magyarországon, évente pedig mintegy 200-300 új hordozót regisztrálnak - írja az MTI.

"Fontos, hogy minél több új AIDS-szűrő állomás legyen országszerte, illetve az otthoni AIDS-teszt terjesztése a magyarországi gyógyszertárakban is hasznos lenne" - hangsúlyozta.

Elmondta: a fertőzöttek megfelelő kezelés mellett gyakorlatilag vírusmentesek, nem fertőznek tovább, családot alapíthatnak. A rizikócsoportba tartozóknak - homoszexuálisoknak, intravénás droghasználóknak - kiemelten fontos, hogy elmenjenek szűrésre.

Négyezer HIV-fertőzött nem tudhat a betegségéről hazánkban Forrás: Shutterstock

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1988-ban döntött az AIDS elleni világnap megtartásáról, hogy ezzel is felhívja a figyelmet a kór elleni nemzetközi összefogásra. Az ENSZ AIDS-ellenes programjának (UNAIDS) eredeti, 2014-ben meghatározott célkitűzése az volt, hogy 2030-ig megakadályozzák a HIV-vírus terjedését. A cél azonban egyelőre nem látszik elérhetőnek, a világ bizonyos országaiban és régióiban a járvány ismét erősödik. Jelenleg nagyjából 37 millió HIV-fertőzött él a világon, a legtöbben Afrikában, és kellő anyagi források hiányában csak mintegy 60 százalékuk kap kezelést.
Magyarország a kedvezőbb HIV/AIDS járványügyi helyzetű országok közé tartozik.

Arcátültetésen esett át egy amerikai férfi, Cameron Underwood: íme, az eredmény (18+)http://www.life.hu/drlife/20181201-arcatultetesen-esett-at-az-amerikai-ferfi-cameron-underwood-ime-az-eredmeny.htmlÖngyilkossági kísérlete után szétroncsolódott arccal, de életben maradt egy amerikai férfi. Most második esélyt kapott: arcátültetésen esett át. Dr. LifeOrigoVastag Csaba és Baronits Gábor megsérült: így készülnek a Csak show és más semmirehttp://www.life.hu/drlife/20181130-vastag-csaba-es-baronits-gabor-megserult-igy-keszulnek-a-csak-show-es-mas-semmire.htmlSchobert Norbi lebetegedett, Vastag Csaba és Baronits Gábor pedig sérülten vág neki a Csak show és más semmi pénteki élő adásának. Vajon mi lesz ebből? Dr. LifeFotó: Polyák Attila - Origo4 pozitív élettani hatása is van az unatkozásnak, mutatjuk őkethttp://www.life.hu/drlife/20181130-4-pozitiv-elettani-hatasa-is-van-az-unatkozasnak-mutatjuk-oket.htmlSokan vannak, akik a gyermekkor végeztével maguk mögött hagyják az unatkozás csodáját, ám vannak, akik felnőtt korban sem tudnak mit kezdeni a szabadidejükkel. Ám emiatt nem kell aggódni, az unalomnak ugyanis vannak pozitív élettani hatásai. Dr. LifeThinkstockMolnár Anikó egészsége veszélyben volt, orvosai időben felfedeztékhttp://www.life.hu/drlife/20181130-molnar-aniko-egeszsege-veszelyben-volt-orvosai-idoben-felfedeztek.htmlRengeteget fogyott Molnár Anikó, aki most elárulta, hogy néhány hónappal ezelőtt még nagyon nagy volt nála a probléma. Orvosai szerencsére közbeléptek. Dr. Life--Egyáltalán nem mindegy, hogyan iszod a kávéthttp://www.life.hu/drlife/20181130-egyaltalan-nem-mindegy-hogyan-iszod-a-kavet.htmlMár többször is írtunk a kávéfogyasztás jótékony hatásairól. Nem mindegy azonban, hogyan fogyasztod a feketét, érdemes néhány szempontot figyelembe venned az előtt, mielőtt felhörpinted kedvenc reggeli italodat. Dr. LifeOrigoRubint Réka rossz hírt közölt férjéről, Schobert Norbirólhttp://www.life.hu/drlife/20181130-rubint-reka-rossz-hirt-kozolt-ferjerol-schobert-norbirol.htmlRubint Réka élő adásban mondta el, hogy Schobert Norbi nem tudott részt venni a Csak show és más semmi próbáján, mert lebetegedett. Dr. LifeOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.