Más kutatók bevonásával a norvégiai Bergeni Egyetem szakemberei megállapították, hogy a hasnyálmirigyben a szomszédos sejtek képesek átvenni a sérült vagy hiányzó inzulintermelő sejtek funkcióit. Ez áttörést jelenthet a cukorbetegség gyógyításában. 

Nemzetközi kutatók bevonásával a norvégiai Bergeni Egyetem szakemberei megállapították, hogy a hasnyálmirigyben a szomszédos sejtek képesek átvenni a sérült vagy hiányzó inzulintermelő sejtek funkcióit - írja a 24.hu

Áttörést jelenthet az új felfedezés a cukorbetegség kezelésébenForrás: Shutterstock

Eredményeiket állatkísérleteken mutatták be. Ez áttörést jelenthet a cukorbetegség kezelésében. A hasnyálmirigyben az inzulintermelő sejtek szomszéd sejtjeinek csupán 2 százaléka képes arra, hogy megváltoztassa a funkcióját. Ám a kutatás során képesek voltak ezt 5 százalékra emelni. Valamint először voltak képesek leírni a sejtidentitás változása mögötti mechanizmust, amely nem egy passzív folyamat, hanem a környező sejtekből jövő jelzések eredménye. 

Ha többet megtudnak erről a folyamatról, az nemcsak a cukorbetegség gyógyításában lesz nagy előrelépés, hanem a sejthalál okozta betegségek kezelésében is. Ilyen például az Alzheimer-kór is.