Norvég tudósok áttörést értek el a cukorbetegség gyógyítása terén

Forrás: Shutterstock -
kutatás gyógyítás cukorbetegség orvos Norvégia cukorbeteg
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Más kutatók bevonásával a norvégiai Bergeni Egyetem szakemberei megállapították, hogy a hasnyálmirigyben a szomszédos sejtek képesek átvenni a sérült vagy hiányzó inzulintermelő sejtek funkcióit. Ez áttörést jelenthet a cukorbetegség gyógyításában. 

Nemzetközi kutatók bevonásával a norvégiai Bergeni Egyetem szakemberei megállapították, hogy a hasnyálmirigyben a szomszédos sejtek képesek átvenni a sérült vagy hiányzó inzulintermelő sejtek funkcióit - írja a 24.hu.

Áttörést jelenthet az új felfedezés a cukorbetegség kezelésében Forrás: Shutterstock

Eredményeiket állatkísérleteken mutatták be. Ez áttörést jelenthet a cukorbetegség kezelésében. A hasnyálmirigyben az inzulintermelő sejtek szomszéd sejtjeinek csupán 2 százaléka képes arra, hogy megváltoztassa a funkcióját. Ám a kutatás során képesek voltak ezt 5 százalékra emelni. Valamint először voltak képesek leírni a sejtidentitás változása mögötti mechanizmust, amely nem egy passzív folyamat, hanem a környező sejtekből jövő jelzések eredménye.

Ha többet megtudnak erről a folyamatról, az nemcsak a cukorbetegség gyógyításában lesz nagy előrelépés, hanem a sejthalál okozta betegségek kezelésében is. Ilyen például az Alzheimer-kór is.

Hazánkban folytatják a fejüknél összenőtt indiai ikrek szétválasztásáthttp://www.life.hu/drlife/20190105-hazankban-folytatjak-a-fejuknel-osszenott-indiai-ikrek-szetvalasztasat.htmlSzámos konzultáció után úgy döntöttek, hogy Magyarországra szállítják a fejüknél összenőtt indiai sziámi ikreket. Itt folytatódik majd a szétválasztás folyamata. Dr. Life--Halápi Katinka, az operettszínház művésze majdnem belehalt súlyos balesetébehttp://www.life.hu/drlife/20190105-halapi-katinka-az-operettszinhaz-muvesze-majdnem-belehalt-sulyos-balesetebe.htmlLeszakadt az állkapcsa, ötórás műtéttel hozták rendbe az arcát, de gégemetszést is kellett végezni a Budapesti Operettszínház művészén, Halápi Katinkán. Halottak napján tartott hazafelé, amikor lesodródott az útról. A csodával határos, hogy életben maradt. Dr. Life--Gyomorvérzés miatt kórházba került Maradonahttp://www.life.hu/drlife/20190105-gyomorverzes-miatt-kerult-korhazba-maradona.htmlKórházba került Diego Maradona Buenos Airesben. A legenda egy rutinvizsgálat miatt látogatta meg az orvosát, ám kiderült, hogy gyomorvérzése van. Dr. Life--Megcsípte egy pók a vegán nőt, visszatért a húsevésrehttp://www.life.hu/drlife/20190104-megcsipte-egy-pok-a-vegan-no-visszatert-a-husevesre.htmlEgy kempingezésnél csípte meg egy pók a vegán életmódot követő nőt. Egy húsevő baktérium támadta meg a testét, amely ellen a húsevéssel vette fel a harcot. Dr. LifeOrigoJanuár végén, február elején érkezhet az influenzajárványhttp://www.life.hu/drlife/20190104-januar-vegen-februar-elejen-erkezhet-az-influenzajarvany.htmlEgyelőre nincs influenzajárvány az országban, de megbetegedések már vannak. Épp ezért még érdemes kérni az influenza elleni védőoltást – írja az MTI a megbízott országos tisztifőorvos sajtótájékoztatója alapján. Dr. Life--Nem tudják megműteni a 295 kilós rákos nőt, amíg le nem fogyhttp://www.life.hu/drlife/20190104-nem-tudjak-megmuteni-a-295-kilos-rakos-not-mig-le-nem-fogy.htmlTestsúlya miatt nem tudják megműteni azt a nőt, aki 295 kilót nyom. Dr. LifeOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.