A január 20-án elhunyt kormánybiztos, Andy Vajna tíz éve küzdött egészségi gondokkal. Először
2009-ben rákot diagnosztizáltak nála, a kezelések segítségével kigyógyult a betegségből, később, 2016 elején több napig feküdt egy budai szívklinikán a korábbi lábműtétek szövődményeként jelentkező érproblémái miatt.

Bár Andy Vajna ritkán beszélt a betegségéről, nem kezelte tabuként, 2013-ban például a DTK show-ban elmondta, hogyan vették észre nála a daganatos betegséget, és miként gyógyult meg. A producer akkor arról beszélt, a véletlennek köszönhette, hogy kiderült a betegsége. A hatvan év felettieknek javasolt, kötelező rutinszűrésen vett részt, egy ilyen vizsgálat után közölték vele az orvosok: nagyon nagy a baj, súlyos beteg, rákja van. Bármit hajlandó volt megtenni a gyógyulásért.

„Az első orvos, akinél jártam, azonnali műtétet látott indokoltnak. A másik orvos csak a kemoterápiában hitt, a harmadik a sugárkezelésben, a negyedik azt mondta, kicsi kemo, utána operáció, az ötödik előbb az operáció, utána a sugár. Mindenkit meghallgattam, de a végén mégis csak nekem, akinek fogalmam sem volt a betegségről, a gyógyításáról, kellett döntenem. Két hónapon át mondhatni orvosi tanulmányokat végeztem, elolvastam a betegségemről mindent, ami csak hozzáférhető, aztán Németországban, Frankfurtban ráakadtam egy orvosra” – mesélte akkoriban

A filmügyi kormánybiztos gyengülő egészségi állapota ellenére is részt vett rendezvényeken, imádta az életet, 2019. január 20-án budapesti otthonában halt meg, a halál okát egyelőre nem tudni. 

Andy VajnaForrás: Getty Images/Mj Kim