Nemcsak a 2-es típusú cukorbetegség, de a szívproblémák és a köszvény kialakulásának esélyét is jelentősen növelheti a szénsavas üdítők rendszeres fogyasztása – derült ki egy kutatás során.

A szénsavas üdítők ma is népszerűek, pedig számtalan negatív hatással járhat rendszeres fogyasztásuk, például fiatalkori elhízást okozhatnak. Kicsi a tápértékük, ugyanakkor többnyire cukrot, mesterséges édesítőszert vagy koffeint tartalmaznak. Az utóbbiak miatt pedig akár függőséget is okozhatnak.

A Harvard Egyetem szakemberei most arra hívják fel a figyelmet, hogy rendszeres fogyasztásuk elősegítheti a 2-es típusú cukorbetegség, a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint más krónikus betegségek kialakulását.

Az szénsavas üdítőkkel csak óvatosanForrás: Origo

Alapos kutatásuk során megállapították, hogy a férfiak esetében napi egy vagy két doboz szénsavas üdítő 26 százalékkal növeli a 2-es típusú diabétesz kialakulásnak esélyét. Az eredmény a nők esetében is hasonló volt.

Emellett rájöttek arra is, ilyen módon 20 százalékkal növekszik a szívproblémák, és 75 százalékkal a köszvény megjelenésének valószínűsége is - számolt be róla az Odyssey Online.