Ártalmatlan az egészségre, de a rákos sejteket elpusztítja az az anyag, amelyet egy lézeres eljárásnak köszönhetően abból a meteorból nyernek ki, amely több millió évvel ezelőtt elpuszította a dinoszauruszokat – állítja egy kutatócsoport. 

Hatásos lehet a rákkal szemben és a kemoterápia mellékhatásait is csökkentheti az a terápia, amelyet Peter Sadler professzor, a Warwick Egyetem kutatója ismertetett. A Daily Star cikke szerint az eljárás alapját abból a meteorból nyert anyag képezi, amely több millió évvel ezelőtt a Földre zuhant és nemcsak a dinoszauruszokat, hanem az itt élő fajok 70 százalékát elpusztította. 

A rákgyógyítás új módszerét kísérletezik kiForrás: Dreamstime

A professzor elmondta, hogy egy különleges lézeres eljárással nyerik ki azt a mérgező oxigénformát, amely hatásos lehet a rákkal szemben, de az egészségre nem káros. Ez az új oxigénforma bejut a rákos sejtekbe azáltal, hogy összekapcsolódik az albuminnal. 

Azt állítják, hogy akkor válik mérgezővé, ha fénnyel érintkezik, például a fotodinamikus terápia következtében, melyet a rákgyógyászatban is alkalmaznak. A kísérleteket egyelőre laboratóriumokban végzik.