A tojás nem annyira jó az egészségünk számára, mert a fogyasztása növeli a koleszterinszintet, ezáltal a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát – mutatta ki egy pénteken közzétett átfogó tanulmány. Hogy mennyire lehet ennek hinni, nem tudni, ugyanis ez az élelmiszer már többször került célkeresztbe, mondván: egészségtelen, később aztán ezt mindig megcáfolták. 

A Northwestern University Feinberg School of Medicine kutatói kimutatták: a heti 3-4 tojás fogyasztása 6%-kal emeli a kardiovaszkuláris betegségek kockázatát és 8%-kal növeli a halálozás esélyét. A koleszterinbevitellel függhet össze a kockázatok emelkedése. Egy tojás sárgája 186 milligrammnyi koleszterint tartalmaz. A napi 300 milligramm koleszterin bevitele 17%-kal növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulását és 18%-kal magasabb halálozási kockázatot jelent – írja a wsj.com nyomán a portfolio.hu. 

Forrás: Shutterstock