egészségügy betegség felfázás urzinol2019 egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A felfázásként emlegetett húgyúti fertőzés tünetei – az égő érzés, a folytonos vizelési inger, az olykor véres vizeletürítés vagy az alhasi fájdalom – sokszor az intim együttlétek után jelentkeznek. Ez nem véletlen, ugyanis van összefüggés a szex és a húgyúti fertőzés között. Hogyan lehetséges ez, hogyan kaphatjuk el, hogyan előzhetjük meg és mit tegyünk, ha már megtörtént a baj?

A köznyelvben a hólyaghurutot általában egyszerűen csak felfázásként emlegetjük, a kiváltó okoknak azonban csupán egyike a hideg. Az égő érzéssel, folytonos vizelési ingerrel, véres vizeletürítéssel vagy alhasi fájdalmakkal jelentkező hólyaghurut valójában egy bakteriális eredetű húgyúti fertőzés. A fertőzésért a végbélből és a hüvelyből származó különféle baktériumok – elsősorban az E.coli – a felelősek, amelyek például a szexuális aktus során kerülhetnek a húgycsőbe, illetve a húgyhólyagba, ahol megtelepedve gyulladást okozhatnak.

Az égő érzéssel, folytonos vizelési ingerrel, véres vizeletürítéssel vagy alhasi fájdalmakkal jelentkező hólyaghurut valójában egy bakteriális eredetű húgyúti fertőzés Forrás: Shutterstock

Miért éppen az intim együttlét lehet a legnagyobb veszélyforrás?

A közösülés során a fizikai közelség miatt könnyebben kerülhetnek a bél és a hüvely baktériumflórájának „lakói” a húgycsőbe illetve a hólyagba. Minél gyakrabban élünk nemi életet, illetve minél többször cserélgetjük a partnerünket, annál nagyobb a kockázata a fertőzés kialakulásának.

Mi emeli még a kockázatot?

A fertőzést teljes biztonsággal nem lehet elkerülni, de sokat tehetünk annak érdekében, hogy minimalizáljuk a kockázatot. Az intim higiénia fontosságáról már korábban is írtunk, a szexuális aktus előtti és utáni tisztálkodásnak pedig különösen nagy a szerepe a fertőzések elkerülésében, hiszen így könnyedén megszabadulhatunk a kórokozók nagy részétől. A higiénia nemcsak a nőkre, hanem természetesen a férfiakra is vonatkozik!

Így vigyázhatsz magadra

Az intim területek tisztán tartása mellett arra is gondolni kell, hogy a szexuális együttlétek előtt és azt követően pisiljünk, meggátolva ezzel, hogy a húgyhólyagban pangó vizeletben a kórokozók elszaporodhassanak. A gyakori vizelésnek egyébként is jelentős szerepe van a baktériumok elleni küzdelemben, a húgyutak „átöblítését” napi minimum 2–2,5 liter folyadék fogyasztásával tudjuk segíteni.

A szexuális együttlétek előtt és azt követően pisiljünk, meggátolva ezzel a kórokozók elszaporodását Forrás: Shutterstock

Mit tegyünk, ha megtörtént a baj?

A legnagyobb elővigyázatosság mellett is előfordulhat, hogy megtörténik a baj és kialakul a hólyaghurut. Hiába fájdalmas, a vizeletürítést ilyenkor is érdemes erőltetni, mert a kórokozók így tudnak a legkönnyebben kiürülni a szervezetünkből. Az enyhébb fertőzés magától gyógyulhat, de a legtöbb esetben urológushoz kell fordulni, aki nagy valószínűséggel antibiotikumkúrát javasol majd. A betegség gyógyulásáig lehetőleg kerülni kell a szexuális együttlétet.

Tőzegáfonya rendszeres szedésével a felfázás esetleg megelőzhető, mivel a növény megakadályozza a baktériumok megtapadását, így ha azok be is jutnak, sokkal könnyebben ki is ürülhetnek. A hólyaghurut kezdeti stádiumában segíthetnek a népi gyógyászatban régóta ismert medveszőlő levelének kivonatából készült növényi gyógyszerek. A medveszőlőlevél hasznos hatóanyagai gyulladáscsökkentő hatásúak, enyhítik a hólyaghurut kellemetlen tüneteit, és így akár az antibiotikum szedése is elkerülhető.





Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.