A felfázásként emlegetett húgyúti fertőzés tünetei – az égő érzés, a folytonos vizelési inger, az olykor véres vizeletürítés vagy az alhasi fájdalom – sokszor az intim együttlétek után jelentkeznek. Ez nem véletlen, ugyanis van összefüggés a szex és a húgyúti fertőzés között. Hogyan lehetséges ez, hogyan kaphatjuk el, hogyan előzhetjük meg és mit tegyünk, ha már megtörtént a baj?

A köznyelvben a hólyaghurutot általában egyszerűen csak felfázásként emlegetjük, a kiváltó okoknak azonban csupán egyike a hideg. Az égő érzéssel, folytonos vizelési ingerrel, véres vizeletürítéssel vagy alhasi fájdalmakkal jelentkező hólyaghurut valójában egy bakteriális eredetű húgyúti fertőzés. A fertőzésért a végbélből és a hüvelyből származó különféle baktériumok – elsősorban az E.coli – a felelősek, amelyek például a szexuális aktus során kerülhetnek a húgycsőbe, illetve a húgyhólyagba, ahol megtelepedve gyulladást okozhatnak.

Az égő érzéssel, folytonos vizelési ingerrel, véres vizeletürítéssel vagy alhasi fájdalmakkal jelentkező hólyaghurut valójában egy bakteriális eredetű húgyúti fertőzésForrás: Shutterstock

Miért éppen az intim együttlét lehet a legnagyobb veszélyforrás?

A közösülés során a fizikai közelség miatt könnyebben kerülhetnek a bél és a hüvely baktériumflórájának „lakói” a húgycsőbe illetve a hólyagba. Minél gyakrabban élünk nemi életet, illetve minél többször cserélgetjük a partnerünket, annál nagyobb a kockázata a fertőzés kialakulásának.

Mi emeli még a kockázatot?

A fertőzést teljes biztonsággal nem lehet elkerülni, de sokat tehetünk annak érdekében, hogy minimalizáljuk a kockázatot. Az intim higiénia fontosságáról már korábban is írtunk, a szexuális aktus előtti és utáni tisztálkodásnak pedig különösen nagy a szerepe a fertőzések elkerülésében, hiszen így könnyedén megszabadulhatunk a kórokozók nagy részétől. A higiénia nemcsak a nőkre, hanem természetesen a férfiakra is vonatkozik!

Így vigyázhatsz magadra

Az intim területek tisztán tartása mellett arra is gondolni kell, hogy a szexuális együttlétek előtt és azt követően pisiljünk, meggátolva ezzel, hogy a húgyhólyagban pangó vizeletben a kórokozók elszaporodhassanak. A gyakori vizelésnek egyébként is jelentős szerepe van a baktériumok elleni küzdelemben, a húgyutak „átöblítését” napi minimum 2–2,5 liter folyadék fogyasztásával tudjuk segíteni.

A szexuális együttlétek előtt és azt követően pisiljünk, meggátolva ezzel a kórokozók elszaporodásátForrás: Shutterstock

Mit tegyünk, ha megtörtént a baj?

A legnagyobb elővigyázatosság mellett is előfordulhat, hogy megtörténik a baj és kialakul a hólyaghurut. Hiába fájdalmas, a vizeletürítést ilyenkor is érdemes erőltetni, mert a kórokozók így tudnak a legkönnyebben kiürülni a szervezetünkből. Az enyhébb fertőzés magától gyógyulhat, de a legtöbb esetben urológushoz kell fordulni, aki nagy valószínűséggel antibiotikumkúrát javasol majd. A betegség gyógyulásáig lehetőleg kerülni kell a szexuális együttlétet.

Tőzegáfonya rendszeres szedésével a felfázás esetleg megelőzhető, mivel a növény megakadályozza a baktériumok megtapadását, így ha azok be is jutnak, sokkal könnyebben ki is ürülhetnek. A hólyaghurut kezdeti stádiumában segíthetnek a népi gyógyászatban régóta ismert medveszőlő levelének kivonatából készült növényi gyógyszerek. A medveszőlőlevél hasznos hatóanyagai gyulladáscsökkentő hatásúak, enyhítik a hólyaghurut kellemetlen tüneteit, és így akár az antibiotikum szedése is elkerülhető.