Ha a hagyományos dohánytermékről áttérsz az e-cigire, valamit biztosan tettél az egészségedért, de azért ne nyugodj meg túlságosan. Friss kutatások szerint az e-cigaretta is nagyon káros. 

Az elektromos cigaretta szívása károsíthatja az agy működése számára fontos őssejteket, stresszválaszt váltva ki az idegi őssejtekben – derült ki a Riverside székhelyű Kaliforniai Egyetem tanulmányából.

Az e-cigarettát szívók azt gondolják, hogy ezek a termékek biztonságosabbak és kevésbé károsak, mind a dohányalapú cigaretták, de egyre több bizonyíték van arra, hogy a nikotin káros mind a hagyományos cigaretta, mind az e-cigaretta szívása esetében.

Forrás: AFP Illusztráció

Egy közelmúltban megjelent tanulmány azt mutatta ki, hogy az e-cigaretta ízesítése károsíthatja az ereket, szívbetegséget okozhat.

"Ezek a termékek nem ártalmatlanok. Még rövid idejű szívásuk is képes stresszelni a sejteket oly módon, hogy az sejthalálhoz vagy betegséghez vezethet. Megfigyeléseink vonatkoznak minden nikotint tartalmazó termékre" – mondta Atena Zahedi, az iScience tudományos folyóiratban megjelent tanulmány társszerzője.

A kutatók szerint az e-cigaretta egy sor sejtszintű eseményt indít el, amely károsítja a DNS őssejtjeit.

"Károsodnak az idegi őssejtek, és el is halhatnak. Ha ez bekövetkezik, nem termelődnek többé speciális sejtek – asztrociták és neuronok – az őssejtekből" – magyarázta a kutató.

Ezek a sejtek viszont létfontosságúak, a serdülők és a magzatok különösen hajlamosak az őssejtkárosodásra, mivel az agyuk még fejlődik. Ez azt jelenti, hogy a fiatalok és a várandós nők különösen sebezhetőek az e-cigaretta által – hívták fel a figyelmet az amerikai kutatók.

"Az agyuk kritikus fejlődési szakaszban van" – húzta alá Prue Talbot professzor, a kutatás vezetője.

"A nikotinártalom várandósság és serdülőkor idején többféle módon hathat az agyra, károsíthatja a memóriát, a tanulást és a kognitív funkciókat. Hangsúlyozni kell, hogy a nikotin az, amelyik kárt okoz az agyi őssejtekben és mitokondriumukban" – írta közleményében Talbot.