Nagyobb a szklerózis multiplex betegség kialakulásának kockázata az elhízott gyerekeknél, akik ráadásul rosszul reagálnak a betegség kezelésére német kutatók szerint.

A Göttingeni Egyetem kutatócsoportja tanulmányában arról ír, hogy a túlsúlyos, elhízott gyerekeknél nagyobb a kockázata a jelenleg gyógyíthatatlan betegség egyik típusa kialakulásának, és ezen betegek kevésbé fogékonyak a kezelések során használt gyógyszerekre.

Forrás: Dreamstime

A kutatók 453 szklerózis multiplexszel diagnosztizált 18 évesnél fiatalabb gyermek orvosi kartotékainak elemzése alapján jutottak erre a következtetésre – olvasható a Medical Xpress című honlapon. Kimutatták, hogy a tanulmányba bevont SM-ben szenvedő gyerekek 13 százaléka túlsúlyos, közülük 14,8 százalék elhízott volt.

A szklerózis multiplex krónikus, a központi idegrendszer fehérállományának gyulladásos betegsége, amelynek következtében károsodnak az idegsejtek és az idegsejteket körülvevő úgynevezett myelinhüvely. Döntően fiatal felnőttkorban jelentkezik és az esetek felében a visszafordíthatatlan szövetkárosodás miatt rokkantsághoz vezet.