Az elhízott gyerekeknél nagyobb a szklerózis multiplex kockázata

Forrás: Dreamstime -
elhízás sclerosis multiplex
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nagyobb a szklerózis multiplex betegség kialakulásának kockázata az elhízott gyerekeknél, akik ráadásul rosszul reagálnak a betegség kezelésére német kutatók szerint.

A Göttingeni Egyetem kutatócsoportja tanulmányában arról ír, hogy a túlsúlyos, elhízott gyerekeknél nagyobb a kockázata a jelenleg gyógyíthatatlan betegség egyik típusa kialakulásának, és ezen betegek kevésbé fogékonyak a kezelések során használt gyógyszerekre.

Forrás: Dreamstime

A kutatók 453 szklerózis multiplexszel diagnosztizált 18 évesnél fiatalabb gyermek orvosi kartotékainak elemzése alapján jutottak erre a következtetésre – olvasható a Medical Xpress című honlapon. Kimutatták, hogy a tanulmányba bevont SM-ben szenvedő gyerekek 13 százaléka túlsúlyos, közülük 14,8 százalék elhízott volt.

A szklerózis multiplex krónikus, a központi idegrendszer fehérállományának gyulladásos betegsége, amelynek következtében károsodnak az idegsejtek és az idegsejteket körülvevő úgynevezett myelinhüvely. Döntően fiatal felnőttkorban jelentkezik és az esetek felében a visszafordíthatatlan szövetkárosodás miatt rokkantsághoz vezet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.