Kórokozó baktériumokkal erősen szennyezett forrásvíz fogyasztása okozta a júniusi Fishing on Orfű fesztivál nyolcvan-kilencven résztvevőjének megbetegedését – tájékoztatott a Baranya Megyei Kormányhivatal.

Az intézmény azután rendelt el járványügyi vizsgálatot, hogy a június 19. és 22. között Orfűn zajló zenei fesztivál második és harmadik napján nyolcvan-kilencven fesztiválozó panaszkodott hányásos, hasmenéses tünetekre.
 

Fesztiválozók a Fishing on OrfűnForrás: MTI/Sóki Tamás


A vizsgálat eredményét ismertetve a kormányhivatal azt közölte, hogy a vízben kimutatott szennyeződés mértékét az esőzések nagymértékben növelhették. Felhívták a figyelmet arra, hogy a forrásvizek fogyasztása, különösen heves esőzések után – függetlenül attól, hogy ezt jelzi-e tábla vagy sem – jelentős egészségügyi kockázatot jelent.

A rendezvény sajtófelelőse és Orfű polgármestere már a fesztivál idején azt valószínűsítette, hogy a forrás vize okozhatta a bajt. A polgármester akkor azt mondta, az aquapark parkolójában lévő forráson általában tábla hívja fel a figyelmet arra, hogy vize nem alkalmas emberi fogyasztásra, azonban a tábla eltűnhetett róla. A megbetegedések után, a fesztivál hátralévő idejében őrizték a forrást, hogy többen már ne ihassanak belőle. Azóta a forrás felett jól látható, tartós megoldással jelzik, hogy a vize nem ellenőrzött, és kérik, ne igyanak belőle.