Te is gyakran visszatartod a vizeletedet, mert esetleg nincs időd vagy lehetőséged elmenni vécére? Sajnos ezzel az egészségedet kockáztatod. Nézzük, hosszú távon milyen betegségeket idézhet elő a vizelet-visszatartás!

Fertőzés, gyulladás 

A vizelet visszatartása során baktériumok juthatnak a húgycsőből a húgyhólyagba, onnan pedig a vesébe. Ez komoly fertőzéseket, illetve gyulladást okozhat, és vesebetegséget is előidézhet. Ha már fertőzésed van, azzal, hogy visszatartod a vizeletet, csak még egy lapáttal ráteszel: a baktériumok nem tudnak távozni, csak tovább szaporodnak. 

Vesekövek 

Vannak emberek, akik hajlamosak a vesekőre. Ha pedig ők a vizeletüket is gyakran visszatartják, csak növelik a kialakulásának a kockázatát. Azt pedig talán mondanunk sem kell, hogy a húgyvezetékbe kerülő apró kövek mekkora fájdalommal járnak...

Nem szabad visszatartani a vizeletetForrás: Shutterstock

Inkontinencia 

A vizelet visszatartása során gyengülnek a hólyag tartóizmai, amelyek arról gondoskodnak, hogy ne szivárogjon a vizelet. Ha ez meggyengül, akkor később inkontinencia alakulhat ki, amely nagyon kellemetlen – írja a The Sun.