Nap mint nap szembesülünk stresszes élethelyzetekkel, és nem is sejtjük, hogy hosszú távon mennyire károsak lehetnek az egészségünkre. A fejfájás és az emésztési problémák még a kisebb bajok közé tartoznak, ám olyan súlyos szövődményei is lehetnek a stressznek, mint például a depresszió, a szív- és érrendszeri rendellenességek, bőrbetegségek, magas vércukorszint, vagy amire talán nem is gondolnánk: a stressz a prosztatagyulladás egyik kiváltó oka is lehet.

A nők érzékenyebben reagálnak a stresszre 

Amerikai kutatók már évekkel ezelőtt megállapították, hogy a sok stressz a nőknél szív- és érrendszeri megbetegedéseket okozhat. A szervezet a negatív ingerekre védekező reakcióval válaszol, amely során nemcsak hormonok szabadulnak fel, de a pulzusszám, illetve a vérnyomás szintén megemelkedik. Ha tartósan fennáll a stresszhelyzet, a test arra kényszerül, hogy állandóan készenléti állapotban legyen. Ez először kimerülést okoz, majd súlyosabb problémák is jelentkezhetnek. A stressz károsíthatja a koszorúereket, amely vérrögképződéssel, később pedig akár szívinfarktussal is járhat.

A sok stressz a nőknél szív- és érrendszeri megbetegedéseket okozhatForrás: Shutterstock

A nők alapvetően nehezebben viselik a stresszt, mint a férfiak, ennek pedig az az oka, hogy érzékenyebben reagálnak a stresszhormonok termelődésére. A megterhelőbb időszakokban sok nő szenved alvászavarban, és akár depresszió is kialakulhat náluk.

A leghatékonyabb megoldás erre, ha megpróbáljuk elkerülni a stresszes helyzeteket, és a bennünk lévő feszültséget rendszeres testmozgással csökkentjük. Megtanulhatunk néhány relaxációs gyakorlatot is, amelyet a nehezebb szituációkban alkalmazhatunk. Érdemes felhagyni a dohányzással és az alkohollal, és ajánlott odafigyelni a megfelelő mennyiségű és minőségű alvásra. 

Férfiaknál akár prosztatagyulladást is okozhat 

A férfiak a nőkhöz hasonlóan gyakran szenvednek átmeneti, vagy akár tartós munkahelyi, illetve magánéleti stressz miatt. A különböző megterhelő élethelyzetek, például családi vagy párkapcsolati gondok, a feszültség, illetve a szorongás mind-mind negatívan hatnak az egészségre, és ennek hosszú távú testi és lelki következményei lehetnek. A nőkhöz képest a férfiak nehezebben nyílnak meg, a problémáikról sem szívesen mesélnek, nem beszélik ki magukból a bennük rejlő feszültséget, az elfojtott energia pedig könnyen megbetegítheti őket.

A férfiak gyakran szenvednek átmeneti, vagy akár tartós munkahelyi, illetve magánéleti stressz miattForrás: Shutterstock

A stressz hatására a szervezet elkezd hormonokat termelni, ezek gyengíthetik az immunrendszert, ezáltal a testben könnyebben alakulnak ki bizonyos betegségek. A stressz a férfiak esetében is alaposan megnöveli a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, de emellett akár prosztataproblémákat is okozhat.

Fontos tudni, hogy a prosztatagyulladás alapvetően nem időskori betegség, főként a 30-as, 40-es éveikben járó férfiakat érinti. Ennek tünetei nagyon kellemetlenek lehetnek (a fájdalom mellett vizeletürítési és szexuális nehézségeket is okozhat), amelyek jelentősen ronthatják az életminőséget. Bármennyire is kínosnak tűnhet, ilyenkor mindenképp érdemes felkeresni az urológust, mert csak szakember tudja meghatározni a kiváltó okot, és kezelni a problémát.