Felfedezték az összefüggést az Alzheimer-kór és az agyi immunsejtek között

immunsejt összefüggés Alzheimer-kór
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Amerikai kutatók felfedezték az összefüggést az Alzheimer-kór és az agyi immunsejtek között - számolt be róla a Medicalxpress.com.

Az irvine-i Kaliforniai Egyetem biológusai laboratóriumi körülmények között felfedezték, hogyan lehet megelőzni az Alzheimer-kórt, eredményeik a jövőben segíthetnek új gyógyszerek kifejlesztésében.

A Nature Communications című szaklap aktuális számában azt írták, hogy amikor az Alzheimer-kór rágcsálómodelljeinek eltávolították az agyi immunsejtjeit, a mikrogliákat, nem alakultak ki a kórra jellemző lerakódások, a béta-amiloid plakkok.
"Nem tudtuk pontosan, mit történik a mikrogliákkal, és miért fontosak az Alzheimer-kór kezdeti szakaszában. Ezért döntöttünk úgy, hogy megnézzük, mi történik, ha eltávolítjuk őket" - mondta Kim Green neurobiológus. Olyan szert használtak a kísérletben, ami leállítja a mikrogliák fennmaradáshoz szükséges szignáljait. Green és laboratóriuma korábban kimutatta, hogy a szignalizáció nélkül ezek az immunsejtek eltűnnek az agyból.
"Döbbenetes volt felfedezni, hogy azokon a területeken, ahol nincsenek mikrogliák, nem alakulnak ki plakkok. Ezek nélkül Alzheimer-kór sincs, és most már tudjuk, hogy a betegség kialakulásához szükség van a mikrogliákra" - magyarázta Green.

Azt is felfedezték, hogy amikor a plakkok már kifejlődtek, a mikrogliák rosszindulatúként értelmezik őket, és támadnak. A támadás azonban a neuronok azon génjeit hallgattatja el, amelyek a normális agyműködéshez kellenek. Green és kollégái szerint a felfedezés azt ígéri, a jövőben készíthetők a betegség megelőzésére szolgáló gyógyszerek.
"Nem azt javasoljuk, hogy távolítsák el az agyból az összes mikrogliát, amelyek fontos szerepet játszanak más agyi működések szabályozásában. Ha egy-egy területről eltávolítják őket, a kutatók meg tudnák állapítani, lehet-e olyan gyógyszeres kezelést kifejleszteni, amelynek ezek a sejtek a célpontjai" - tette hozzá.

Veszélyes cisztát műtöttek ki Pirner Alma arcábólhttp://www.life.hu/drlife/20190822-veszelyes-cisztat-mutottek-ki-pirner-alma-arcabol.htmlÉvekig tünetmentesen élt egy arcüregcisztával Pirner Alma, de kiderült, hogy nem úszhatja meg műtét nélkül.Dr. Life--Ezeket a betegségeket okozhatja a túl sok stresszhttp://www.life.hu/drlife/20190813-ezeket-a-betegsegeket-okozhatja-a-tul-sok-stressz.htmlNap mint nap szembesülünk stresszes élethelyzetekkel, és nem is sejtjük, hogy hosszú távon mennyire károsak lehetnek az egészségünkre. A fejfájás és az emésztési problémák még a kisebb bajok közé tartoznak, ám olyan súlyos szövődményei is lehetnek a stressznek, mint például a depresszió, a szív- és érrendszeri rendellenességek, bőrbetegségek, magas vércukorszint, vagy amire talán nem is gondolnánk: a stressz a prosztatagyulladás egyik kiváltó oka is lehet. Dr. LifeOrigoEgy új tanulmány kiderítette, meddig élhet maximálisan az emberhttp://www.life.hu/drlife/20190821-egy-uj-tanulmany-kideritette-meddig-elhet-maximalisan-az-ember.htmlA tudósokat hosszú ideje foglalkoztatja, hogy létezik-e az a kor, amit egyetlen ember sem élhet túl. Korábban már körbejártuk a szupererő nélküli halhatatlanság kérdéskörét, most látogassunk el az elérhetőbb hosszú élet határára. Dr. Life--Tucatnyi műtétet kell még elvégezni a szétválasztott bangladesi sziámi ikrekenhttp://www.life.hu/drlife/20190821-tucatnyi-mutetet-kell-meg-elvegezni-a-szetvalasztott-bangladesi-sziami-ikreken.htmlTucatnyi műtétet kell még elvégezni a fejüknél összenőtt és augusztus elején sikeresen szétválasztott bangladesi sziámi ikreken, de ezek kisebb beavatkozások lesznek - közölte a teljes egészében magyar tervezésű és kivitelezésű, Operation Freedomnak elnevezett műtétsorozat fő koordinátora szerdán az M1 aktuális csatornán. Dr. LifeOrigoRohammentővel szállították kórházba Delhusa Gjonthttp://www.life.hu/drlife/20190821-rohammentovel-szallitottak-korhazba-delhusa-gjont.htmlA zenész ünnepelni indult, ám egy jacht fedélzetéről a kikötő betonjára zuhant. Azonnal elájult, rohammentő ment érte. Delhusa Gjont a veszprémi kórház sürgősségi osztályára szállították. Dr. LifeOrigoTiszti főorvos: emelkedik a parlagfű pollenkoncentrációjahttp://www.life.hu/drlife/20190819-tisztifoorvos-emelkedik-a-parlagfu-pollenkoncentracioja.htmlA következő napokban várhatóan tovább emelkedik a parlagfű pollenkoncentrációja: országszerte elérheti a nagyon magas szintet, sőt az erősen fertőzött területek közvetlen környezetében extrém magas is lehet - közölte a tiszti főorvos hétfőn a Facebook-oldalán. Dr. Life




Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.