Habár a vegán és a vegetáriánus étrendnek rengeteg előnye, jótékony hatása van, bizonyos betegségek kockázatát éppen, hogy növeli. Ezek közé tartozik a stroke is a legújabb vizsgálatok szerint. 

Egy friss kutatás szerint a vegán és vegetáriánus étrendet folytató emberek között 22%-kal csökken a szívbetegségek kockázata, a stroke lehetősége viszont nő, mintegy 20 százalékkal. Érdekes adat, hogy a halat viszont fogyasztók csoportjánál a stroke kockázata nem nő, a szívbetegségeké edig szintén csökken, habár "csak" 13 százalékkal.

A vegán és vegetáriánus étrendnek is lehetnek veszélyeiForrás: Shutterstock

A szívbetegségek kisebb kockázatánál szerepet játszik az alacsonyabb testsúly és vérzsírszint, illetve az alacsonyabb vérnyomás. A stroke-nál viszont már más tényezők játszanak: a vizsgálatok szerint a nagyon alacsony koleszterinszint lehet a hibás, amiért megnövekszik a stroke esélye a vegánok és vegetáriánusok között.