A 23 éves mentális gondokkal küzdő lány azért harcol, hogy meghalhasson!

halál harc mentális betegség eutanázia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A 23 éves Kelly hosszú ideje szenved mentális egészségügyi problémákkal. A lány úgy érzi, örök boldogtalanságra van ítélve, és a folytonos küzdelem helyett a halált választaná.

Kelly Leuvenben, Belgiumban él. Ott, ahol 17 évvel ezelőtt szankcionálták az eutanázist, ami nem tesz különséget az elviselhetetlen fizikai és mentális fájdalom között.

„Amikor a tükörbe nézek, egy szörnyeteget látok."

– mondta a Daily Mail című brit lapnak Kelly.

A 23 éves belga egyetemista külsőleg épp úgy fest, mint társai. Csinos, ragyogóan fiatal, de legbelül gyötrelmes fájdalmakat él meg. A lány annyira szenved mentális betegségétől, hogy szeretné, ha eutanáziát hajtanának végre rajta.

"Nem fog fájni, szóval nincs ezzel gond. Olyan, mintha aludni mennék, de életemben először gyors lesz, és nem kell az ágyban feküdnöm, azt várva, mikor jön..."

Jelenleg csupán három országban engedélyezik az eutanáziát: Belgiumban, Hollandiában és Luxemburgban. A pszichiátriai esetek továbbra is ellentmondásosak, különösen akkor, ha olyan fiatalokat vonnak be, mint Kelly.

A tavalyi évben 2357 haláleset történt Belgiumban, tízszer annyi, mint az eutanázia engedélyezésének első évében, és a legtöbb beteg, idős ember volt. A belga emberek és a pszichiáterek nagyrésze ellenzi az eutanázia mentálhigiénés esetekre való kiterjesztését. Egyes szakértők szerint a diagnózis szubjektív, ellentétben a súlyos fizikai betegséggel, és ragaszkodnak ahhoz, hogy a bajba jutott fiatalabb betegek élete idővel, terápiával és gyógyszeres kezeléssel javuljon.

Bár a lány szüleivel és testvéreivel él, még nem mondta el nekik, mit tervez.

"Nem lesz könnyű elmondani nekik. Azt hiszem, a nővéreim jobban meg fognak érteni, mint a szüleim. de nagyon nehéz lesz, főleg az ikertestvéremnek."

Kelly felvette a harcot mentális problémáival, de mindig magányosnak és boldogtalannak érezte magát.

"Olyan, mint a fizikai fájdalom...Olyan érzés, mintha darabokra törnék..."

A 23 éves belga egyetemista lány korábban öngyilkosságot is megkísérelt, étkezési zavarok alakultak ki nála, és vagdosni kezdte magát, hogy a fizikai fájdalom legalább egy rövid időre csillapítsa lelki fájdalmait. Miután háziorvosa és pszichológusa is egyetértett abban, hogy lelki fájdalmai felérnek egy krónikus betegség tüneteivel, beadta az eutanázia iránti kérelmét.

Kelly kéthetente csoportos ülésen vesz részt öt másik emberrel, akik ezen az ellenőrzési folyamaton mennek keresztül. Kelly a csoport legfiatalabb tagja. A lány szerelme, a 44 éves Bregt is részt vesz az üléseken, és szeretnének együtt meghalni.

"Nem akarom, hogy ott legyen a családom.Olyan régóta egyedül érzem magam, miért lenne szükségem rájuk pont akkor, amikor meghalok? Csak alszom!" - tette hozzá mosolyogva.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.