Milyen folyamatok zajlanak le a testedben, amikor menstruálsz? Miért késik, vagy marad ki a menzeszed? Kelle izgulnod, ha rendszertelenül jön meg? Lehet, hogy a rendszertelen menzesz miatt nem esel teherbe? Most megtudhatod, mikor beszélünk cikluszavarról, és milyen okok állnak a hátterében!

Ha megjött, azt várjuk, hogy vége legyen, ha nem jön meg, idegesek vagyunk, vajon miért. A nők életében a menstruáció általában 28 napos időközönként jelentkezik. Iszonyú szerencsésnek mondhatja magát az, akinek napra pontosan jön meg a "havi baja", de sokan nem vagyunk ennyire mázlisták. A havi ciklus az életünk része, akár óramű pontosságú, akár nem, ezért érdemes beszélni róla!

Milyen folyamatok zajlanak le a testben menstruáció alatt?

Menstruáció akkor jelentkezik, amikor a méhnyálkahártya lelökődik, és vérzés kíséretében kiürül a szervezetből. A havi ciklus 11- 14 éves korban jelentkezik először, és egészen a változókorig minden egészséges nő életét végig kíséri. A menstruáció kimaradásának két legismertebb oka a terhesség és a változókor, mivel azonban a menstruáció több szintű hormonális szabályozás alatt áll, a rendszertelen vagy nagyon fájdalmas menzesz mögött rengeteg ok állhat, rányomja a bélyegét a mindennapokra, nehezítheti a teherbeesést, és súlyos következményei is lehetnek!

A rendszertelen vagy nagyon fájdalmas menzesz mögött rengeteg ok állhatForrás: Shutterstock

Mikor beszélünk cikluszavarról?

Ahogy azt már említettük, a menstruáció „hivatalosan" 28 naponta jelentkezik, de ha pár napot ide-oda csúszik, az még teljesen rendben van.

Cikluszavarról akkor beszélünk, ha a ...

• menzesz 24 napnál sűrűbben, vagy 35 napnál ritkábban jelentkezik
• ciklusod 3 hónapnál hosszabb ideig kimarad (és kizárható a terhesség)
• egy szabályos ciklus mellett rendellenes vérzés, barnás folyás jelentkezik
• a menstruáció nagyon erős, vagy elhúzódik, érkezése pedig szokatlan fájdalmakkal jár
• „piros napok" hét napnál hosszabb ideig tartanak

Mi okozza a menstruációs ciklus változását, zavarát?

Egyrészről anatómia eltérések: polipok, miómák, ciszták, vagy a méhnyálkakártya eltérései, másrészről pedig hormonális problémák, véralvadási zavarok, gyulladásos folyamatok, lelki problémák, hirtelen testsúlyváltozás, túlzásba vitt sportolás, erőteljes fizikai aktivitás, de a ciklus felborulását egyes gyógyszerek szedése is okozhatja.
Havi ciklusunkat tehát rengeteg tényező befolyásolja, de lássuk, hogy melyik hogyan hat a szervezetünkre.

Elhízás: Túlsúly esetén megnövekszik a szervezet ösztrogénszintje, ami miatt elmaradhat a peteérés, és a menstruáció nemcsak szabálytalan, de hosszantartó lehet, illetve erős vérzéssel is együtt járhat.

Drasztikus fogyás (anorexia, bulimia): Alacsony testsúly esetén szervezetünkben lecsökken az ösztrogén szint, aminek következtében a méhnyálkahártya nem tud megvastagodni, majd a várt menstruáció során leválni. Az ösztrogénszint nagyban befolyásolja a nőgyógyászati daganatok kialakulásának esélyét, így nem érdemes félvállról venni!

Alacsony testsúly esetén lecsökken az ösztrogén szint, a méhnyálkahártya nem tud megvastagodni, majd a menstruáció során leválniForrás: Shutterstock

Sport: Nem érdemes túlzásba vinni a sportolást, ugyanis testünk túlzott igénybevétele esetén agyunk leállíthatja a peteéréshez, így a menstruációhoz szükséges hormonok termelődését. A kutatások azt bizonyítják, hogy a sokat sportoló nők felénél jelentkeznek menstruációs zavarok.

Stressz: Ha stressz ér minket, szervezetünkben stressz hormonok szabadulnak fel, amik befolyásolják biológiai folyamatainkat. A stressz hat az agyalapi mirigyre, ami a menstruációs ciklust irányító hormonok előállításáért felelős.

Alváshiány: Ha alváshiányban szenvedsz, vagy alvászavarokkal küzdesz, a menstruációd könnyen szabálytalanná válik. Ennek az az oka, hogy az alvásért felelős hormonok a szaporodó szervekre is hatással vannak.

Gyógyszerek: Azok a gyógyszerek, amelyek hormont, vagy ahhoz hasonló anyagot tartalmaznak, összezavarhatják a ciklust. Ilyen készítmények például a szteroidok, a pajzsmirigyproblémákra felírt készítmények, vagy az antidepresszánsok.

Vegyszerek: Ha olyan környezetben dolgozunk, ahol sok a vegyi anyag, felborulhat a ciklusunk. A szakemberek szerint a mezőgazdaságban dolgozó nőknél a gyomirtók hatása miatt akár kétszeres is lehet az esélye annak, hogy szabálytalan lesz vagy teljesen meg is szűnik a menstruációjuk.

Betegségek:
magas prolaktin szint: Ha a szervezetünk túl sok prolaktint termel (ez a hormon felelős a tejelválasztásért és a terhesség támogatásáért), csökken a libidó, a menstruáció pedig rendszertelenné válik.
pajzsmirigy működési zavara: A szabálytalan periódusokban, a vérzés elmaradása és a fokozott vérzés esetén feltétlen gondolni kell a pajzsmirigy autoimmun gyulladásos betegségeire és működési zavaraira.
PCOS - policisztás petefészek szindróma: A PCOS a leggyakoribb oka az ovulációs meddőségnek, amit az állapottal járó hormonzavar okoz. A rendszertelen menstruáció is a PCOS tünetei közé tartozik, a diagnózis felállításához azonban további kóros eltérések megléte is szükséges, mint a magas androgénszint, hajhullás, akné, valamint kóros szőrnövekedés.

A rendszertelen menstruáció is a PCOS tünetei közé tartozik, azonban további kóros eltérések megléte is szükséges, mint például az aknéForrás: Shutterstock

Változókor: A menopauza sok nő életében egy hosszú évekig tartó, sok kellemetlenséggel járó időszak, ugyanis a menstruáció nem egyik napról a másikra múlik el. A ciklus rövidülhet, de arra is van esély, hogy egy-egy menzesz kimarad, vagy elhúzódik és 4-5 nap helyett akár 7-8 napig tart.

Azt tehát bátran kijelenthetjük, hogy a cikluszavart szinte bármi előidézheti, még az időjárás is. Nem szeretnénk senkit lebeszélni sem a sportolásról, sem a diétáról, de ha ezt a két dolgot drasztikusan műveljük, az bizony teljesen felborítja testünk működését.

A cikluszavart érdemes időben kezelni, hiszen ha nem foglalkozunk vele, súlyos, hosszú távú következményei lehetnek. Ha a tüneteket olvasva magadra ismersz, keresd fel mielőbb a nőgyógyászodat, menj el egy vérvételre, hogy kiderüljön, mi áll a háttérben. Bármi is okozza a rendszertelen menstruációdat, van rá megoldás! Egy ciklus kimaradása még nem indok, de ha ismétlődik, régóta fenn áll, indokolt a részletes vizsgálat, ugyanis a ciklusod rendszertelenné válása számos betegség első jele lehet!