Tabuk nélkül: Minden, amit tudnod kell a menstruációs cikluszavarról!

cikluszavar premens2019 menstruáció
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Milyen folyamatok zajlanak le a testedben, amikor menstruálsz? Miért késik, vagy marad ki a menzeszed? Kelle izgulnod, ha rendszertelenül jön meg? Lehet, hogy a rendszertelen menzesz miatt nem esel teherbe? Most megtudhatod, mikor beszélünk cikluszavarról, és milyen okok állnak a hátterében!

Ha megjött, azt várjuk, hogy vége legyen, ha nem jön meg, idegesek vagyunk, vajon miért. A nők életében a menstruáció általában 28 napos időközönként jelentkezik. Iszonyú szerencsésnek mondhatja magát az, akinek napra pontosan jön meg a "havi baja", de sokan nem vagyunk ennyire mázlisták. A havi ciklus az életünk része, akár óramű pontosságú, akár nem, ezért érdemes beszélni róla!

Milyen folyamatok zajlanak le a testben menstruáció alatt?

Menstruáció akkor jelentkezik, amikor a méhnyálkahártya lelökődik, és vérzés kíséretében kiürül a szervezetből. A havi ciklus 11- 14 éves korban jelentkezik először, és egészen a változókorig minden egészséges nő életét végig kíséri. A menstruáció kimaradásának két legismertebb oka a terhesség és a változókor, mivel azonban a menstruáció több szintű hormonális szabályozás alatt áll, a rendszertelen vagy nagyon fájdalmas menzesz mögött rengeteg ok állhat, rányomja a bélyegét a mindennapokra, nehezítheti a teherbeesést, és súlyos következményei is lehetnek!

A rendszertelen vagy nagyon fájdalmas menzesz mögött rengeteg ok állhat Forrás: Shutterstock

Mikor beszélünk cikluszavarról?

Ahogy azt már említettük, a menstruáció „hivatalosan" 28 naponta jelentkezik, de ha pár napot ide-oda csúszik, az még teljesen rendben van.

Cikluszavarról akkor beszélünk, ha a ...

• menzesz 24 napnál sűrűbben, vagy 35 napnál ritkábban jelentkezik
• ciklusod 3 hónapnál hosszabb ideig kimarad (és kizárható a terhesség)
• egy szabályos ciklus mellett rendellenes vérzés, barnás folyás jelentkezik
• a menstruáció nagyon erős, vagy elhúzódik, érkezése pedig szokatlan fájdalmakkal jár
• „piros napok" hét napnál hosszabb ideig tartanak

Mi okozza a menstruációs ciklus változását, zavarát?

Egyrészről anatómia eltérések: polipok, miómák, ciszták, vagy a méhnyálkakártya eltérései, másrészről pedig hormonális problémák, véralvadási zavarok, gyulladásos folyamatok, lelki problémák, hirtelen testsúlyváltozás, túlzásba vitt sportolás, erőteljes fizikai aktivitás, de a ciklus felborulását egyes gyógyszerek szedése is okozhatja.
Havi ciklusunkat tehát rengeteg tényező befolyásolja, de lássuk, hogy melyik hogyan hat a szervezetünkre.

Elhízás: Túlsúly esetén megnövekszik a szervezet ösztrogénszintje, ami miatt elmaradhat a peteérés, és a menstruáció nemcsak szabálytalan, de hosszantartó lehet, illetve erős vérzéssel is együtt járhat.

Drasztikus fogyás (anorexia, bulimia): Alacsony testsúly esetén szervezetünkben lecsökken az ösztrogén szint, aminek következtében a méhnyálkahártya nem tud megvastagodni, majd a várt menstruáció során leválni. Az ösztrogénszint nagyban befolyásolja a nőgyógyászati daganatok kialakulásának esélyét, így nem érdemes félvállról venni!

Alacsony testsúly esetén lecsökken az ösztrogén szint, a méhnyálkahártya nem tud megvastagodni, majd a menstruáció során leválni Forrás: Shutterstock

Sport: Nem érdemes túlzásba vinni a sportolást, ugyanis testünk túlzott igénybevétele esetén agyunk leállíthatja a peteéréshez, így a menstruációhoz szükséges hormonok termelődését. A kutatások azt bizonyítják, hogy a sokat sportoló nők felénél jelentkeznek menstruációs zavarok.

Stressz: Ha stressz ér minket, szervezetünkben stressz hormonok szabadulnak fel, amik befolyásolják biológiai folyamatainkat. A stressz hat az agyalapi mirigyre, ami a menstruációs ciklust irányító hormonok előállításáért felelős.

Alváshiány: Ha alváshiányban szenvedsz, vagy alvászavarokkal küzdesz, a menstruációd könnyen szabálytalanná válik. Ennek az az oka, hogy az alvásért felelős hormonok a szaporodó szervekre is hatással vannak.

Gyógyszerek: Azok a gyógyszerek, amelyek hormont, vagy ahhoz hasonló anyagot tartalmaznak, összezavarhatják a ciklust. Ilyen készítmények például a szteroidok, a pajzsmirigyproblémákra felírt készítmények, vagy az antidepresszánsok.

Vegyszerek: Ha olyan környezetben dolgozunk, ahol sok a vegyi anyag, felborulhat a ciklusunk. A szakemberek szerint a mezőgazdaságban dolgozó nőknél a gyomirtók hatása miatt akár kétszeres is lehet az esélye annak, hogy szabálytalan lesz vagy teljesen meg is szűnik a menstruációjuk.

Betegségek:
magas prolaktin szint: Ha a szervezetünk túl sok prolaktint termel (ez a hormon felelős a tejelválasztásért és a terhesség támogatásáért), csökken a libidó, a menstruáció pedig rendszertelenné válik.
pajzsmirigy működési zavara: A szabálytalan periódusokban, a vérzés elmaradása és a fokozott vérzés esetén feltétlen gondolni kell a pajzsmirigy autoimmun gyulladásos betegségeire és működési zavaraira.
PCOS - policisztás petefészek szindróma: A PCOS a leggyakoribb oka az ovulációs meddőségnek, amit az állapottal járó hormonzavar okoz. A rendszertelen menstruáció is a PCOS tünetei közé tartozik, a diagnózis felállításához azonban további kóros eltérések megléte is szükséges, mint a magas androgénszint, hajhullás, akné, valamint kóros szőrnövekedés.

A rendszertelen menstruáció is a PCOS tünetei közé tartozik, azonban további kóros eltérések megléte is szükséges, mint például az akné Forrás: Shutterstock

Változókor: A menopauza sok nő életében egy hosszú évekig tartó, sok kellemetlenséggel járó időszak, ugyanis a menstruáció nem egyik napról a másikra múlik el. A ciklus rövidülhet, de arra is van esély, hogy egy-egy menzesz kimarad, vagy elhúzódik és 4-5 nap helyett akár 7-8 napig tart.

Azt tehát bátran kijelenthetjük, hogy a cikluszavart szinte bármi előidézheti, még az időjárás is. Nem szeretnénk senkit lebeszélni sem a sportolásról, sem a diétáról, de ha ezt a két dolgot drasztikusan műveljük, az bizony teljesen felborítja testünk működését.

A cikluszavart érdemes időben kezelni, hiszen ha nem foglalkozunk vele, súlyos, hosszú távú következményei lehetnek. Ha a tüneteket olvasva magadra ismersz, keresd fel mielőbb a nőgyógyászodat, menj el egy vérvételre, hogy kiderüljön, mi áll a háttérben. Bármi is okozza a rendszertelen menstruációdat, van rá megoldás! Egy ciklus kimaradása még nem indok, de ha ismétlődik, régóta fenn áll, indokolt a részletes vizsgálat, ugyanis a ciklusod rendszertelenné válása számos betegség első jele lehet!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.