Csaknem 100 százalékos pontossággal mutatható ki 13 ráktípus a vérből egy új módszerrel

Forrás: Shutterstock -
vizsgálat módszer orvos rák (betegség) rákszűrés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kilencvenkilenc százalékos pontossággal mutatható ki 13 ráktípus mindössze egyetlen vércseppből egy módszer révén, amelyet a Toshiba Corp. japán technológiai konszern fejlesztett ki – számolt be róla az MTI.

A tokiói Nemzeti Rákkutató Intézet és a Tokiói Orvosi Egyetem közreműködésével készült diagnosztikai eljárás a vállalat reményei szerint már "néhány évvel" a jövőre kezdődő tesztidőszak után kereskedelmi forgalomba kerülhet.

A szakemberek szerint a módszer lehetőséget ad arra, hogy már a korai stádiumban felkínálják a pácienseknek a szükséges kezeléseket.

Az egyebek között gyomor-, nyelőcső-, tüdő-, máj-, hasnyálmirigy-, petefészek- és mellrák kiszűrésére alkalmas technológia lényege, hogy megvizsgálja a vérben lévő mikroRNS-ek típusát és koncentrációját. Más cégek is kidolgoztak már olyan módszereket, amelyek a vérmintákban lévő mikroRNS-ek alapján diagnosztizálják a rákot.

99 százalékos pontossággal mutatható ki 13 ráktípus mindössze egyetlen vércseppből Forrás: Shutterstock

A Toshiba fejlesztése egy chip és egy apró készülék segítségével kevesebb mint két óra alatt állítja fel a diagnózist. Az eljárás nagyjából 20 ezer jenbe (56 ezer forintba) kerül.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.