A világon óránként átlagosan 13 gyerek hal meg az AIDS-hez köthető okok miatt, és a HIV-vírussal fertőzött gyerekek mindössze fele jut hozzá kezeléshez - derül ki az UNICEF által kedden a dél-afrikai Johannesburgban bemutatott globális tanulmányokból.

Ez az EFE spanyol hírügynökség szerint azt jelenti, hogy bár a számadatok csökkennek, az AIDS szövődményeivel együtt továbbra is átlagosan 320 gyerek halálát okozza naponta a világon.

Forrás: Dreamstime

A számadatokat az UNICEF gyűjtötte össze és ismertette egy eseményen a dél-afrikai Johannesburgban az AIDS elleni világnap, december 1-je előtt. A becslések szerint a világon csaknem 2,8 millió kiskorú él HIV-fertőzéssel, közülük mintegy 2,4 millióan Fekete-Afrikában. Őt követi Dél-Ázsia mintegy 100 ezer kiskorú fertőzöttel, Kelet-Ázsia és a Csendes-óceán térsége 97 ezer beteg gyerekkel, majd Latin-Amerika és a Karib-térség körülbelül 76 ezer kiskorú fertőzöttel.
Tavaly mintegy 160 ezer HIV-fertőzéses esetet jegyeztek fel a 9 éves kor alatti gyerekek körében. Közülük közel 89 ezren fertőződtek meg a terhesség és a szülés, míg mintegy 76 ezren a szoptatás ideje alatt.